Chestionar Satisfacție

Pentru medici

Riscuri privind radiațiile

Chiar şi cele mai scăzute niveluri de radiații ionizante pot avea efecte negative asupra sănătății, dintre acestea cea mai mare îngrijorare fiind carcinogeneza.

Există puţine date epidemiologice umane și investigaţiile biologice pot fi contradictorii în ceea ce priveşte posibilele efecte adverse ale dozei de radiații administrată în timpul procedurilor medicale de diagnostic.

În lipsa evidenţelor observaţionale direct aplicabile, raportul dintre rata de apariție a cancerului la doze scăzute şi doze a fost estimat prin extrapolare din observațiile efectuate pe subiecți expuși unor doze ridicate de radiații ionizante.

Ipoteza care a fost adoptată de majoritatea organismelor consultative este ipoteza linearității, conform căreia riscul crescut este proporțional cu doza de radiații în exces. Consensul general este că riscul unui eventual cancer fatal este 0.05 per Sv de doză absorbită.

Cea mai mare parte din informația privind riscul expunerii la radiațiile ionizate pentru oameni se bazează pe studiul privind durata de viață a supraviețuitorilor bombardamentelor de la Hiroshima şi Nagasaki conform rapoartelor Fundației pentru Studiul Efectelor Iradierii.

Studiul privind durata de viață demonstrează faptul că riscul radiațiilor ionizante variază în funcție de vârstă și sex.

Factori de risc

VÂRSTA

Persoanele mai tinere au un risc semnificativ mai crescut decât cele în vârstă pentru cele mai multe tipuri de cancer, având în vedere că:

• Țesutul activ în creștere al persoanelor mai tinere este mai radiosensibil

• Persoanele mai tinere au o speranță de viață mai mare, ceea ce implică o perioadă mai lungă de timp pentru manifestarea riscului

• Doza de radiație poate fi diferită la copii în comparație cu adulții, datorită, în principal, masei pacientului.

SEX

S-a demonstrat că persoanele de sex feminin au un risc mai crescut de apariție a cancerului în comparație cu persoanele de sex masculin, situație datorată în mare parte riscului crescut de cancer de sân.

ORGANELE CRITICE ŞI DOZA EFICACE

Riscul depinde de doza administrată fiecărui organ radiosensibil și de riscul de apariție a cancerului specific fiecărui organ. Organul intern expus la o doză ridicată de radiații este denumit organ critic.

Affidea a dezvoltat un set de protocoale ce oferă o calitate optimă a imaginii cu riscuri minime pentru pacient.

În general, beneficiile clinice ale investigațiilor imagistice adecvate depășesc cu mult orice risc pentru pacient, rezultat din expunerea la radiațiile ionizante.

Comunicarea privind riscul radiațiilor

Rapoartele media şi publicul larg dovedesc un interes tot mai crescut privind riscurile rezultate din expunerea pacienților la radiații ionizante în cadrul procedurilor medicale de diagnostic.

Există o preocupare specială pentru copii, datorită faptului că ei sunt mai sensibili la radiații decât adulții.

Este extrem de important ca dumneavoastră, ca membru al lanțului de îngrijire a pacientului, să aveți la dispoziție toate instrumentele pentru a putea comunica eficient cu pacienții și familiile acestora despre utilizarea medicală a radiațiilor, dozarea acestora și riscurile existente.

Atunci când pacienții întreabă despre doza de iradiere, întrebarea lor se referă de fapt la riscuri. Nu mai este suficientă indicarea faptului că aceste proceduri sunt sigure.

Pacienții și familiile acestora trebuie să fie asigurați, îngrijorările lor să fie înțelese, iar întrebările lor trebuie să primească răspunsuri.

Experiența a arătat că pacienții pot primi informații privind doza de iradiere și riscurile, inclusiv riscul posibil de a dezvolta o formă de cancer indusă de radiații.

În mod obișnuit, astfel de informații nu afectează negativ dorința de a efectua examinarea imagistică medicală adecvată.

Cea mai eficientă cale de a comunica publicului riscurile utilizării radiațiilor continuă să fie un subiect important de discuție.

O abordare este aceea de a discuta cu pacienții și familiile acestora despre faptul că expunerea la radiațiile provenite din investigația CT presupune un oarecare risc, asemănător riscurilor oricăror altor proceduri medicale, cum este chiar și cazul medicamentelor prescrise pe rețetă.

Pacienților li se poate transmite faptul că doza de iradiere provenind din aceste investigații crește ușor riscul de inducere a cancerului. Riscul este mai mare la copii mici, dar este totuși foarte scăzut.

Poate fi explicat faptul că doza de iradiere provenind din investigația CT este similară multor altor testări de diagnostic imagistic.

Este de asemenea comparabilă cu expunerea la radiațiile ce provin din mediul natural în cursul unui an.

Riscul de cancer asociat cu expunerea la radiații poate fi comparat cu riscul natural de dezvoltare a cancerului (1 la 1000 din investigațiile CT, faţă de 1 la 5 riscul natural).

 

Solicitare programare:
Oferim servicii medicale clinice, investigaţii imagistice şi de medicină nucleară în Centrele Affidea România din Bucureşti (Fundeni), Arad, Constanţa, Medgidia, Petroşani, Iaşi şi Focşani .

Cum decurge o investigaţie RMN?

Întrebările Dumneavoastră despre investigaţiile imagistice PET/CT, RMN, CT, Scintigrafie, RX, Mamografie, DEXA, OPG, Ecografie, Endoscopie etc., îşi găsesc toate răspunsul aici.