Chestionar Satisfacție

PET/CT pentru Cancer

undefined

Scanarea PET/CT (tomografia cu emisie pozitronică) poate ajuta medicii să identifice exact sursa cancerului.

Acest fapt este posibil deoarece metabolismul multor celule canceroase este intens, şi prin urmare sintetizează glucoza radioactivă (zahărul) care este injectat în corpul pacientului înainte de examinarea tomografică.

Zonele care au absorbit intens glucoza radiomarcată sunt identificate pregnant pe imaginea scanată PET, spre deosebire de imaginile scanate CT (tomografia computerizată standard) sau MRI (tomografia de rezonanţă magnetică), care pun în evidenţă doar structura anatomică, şi nu pot identifica tumorile vii, active.

Dacă este identificat devreme, cancerul poate fi vindecat. O scanare PET/CT poate fi folosită în diagnosticul precoce pentru a-i ajuta pe medici să determine cea mai bună metodă de tratament. O scanare PET/CT a întregului organism poate detecta, înainte de a fi adoptat un anumit tip de tratament, dacă cancerul este izolat într-o anumită zonă sau dacă s-a extins şi spre alte organe. 

Ce este cancerul?

Cancerul se manifestă în forme variate. În fapt, cancerul apare atunci când celulele organismului încep să se înmulţească haotic. În mod normal, celulele organismului cresc, se divid şi produc la rândul lor alte celule pentru a menţine corpul sanatos şi a-i permite să funcţioneze corect. Totuşi, acest proces poate să fie deviat uneori de la cursul normal: celulele continuă să se înmulţească, deşi corpul nu are nevoie de celule noi. Unele tipuri de celule sunt mai vulnerabile, putând da naştere mai uşor procesului de înmulţire anormală. Masa celulelor excedentare creează o formaţiune sau tumoră, care poate fi benignă sau malignă.

• Tumorile benigne nu sunt canceroase
Ele pot fi adesea îndepărtate chirurgical şi de cele mai multe ori nu se dezvoltă la loc. Celulele din tumorile benigne nu se împrăştie în alte părţi ale corpului. Şi, cel mai important, tumorile benigne pun foarte rar viaţa în pericol.
• Tumorile maligne sunt canceroase
Celulele din tumorile maligne sunt anormale şi se înmulţesc necontrolat. Aceste celule pot invada şi distruge ţesuturile din jurul lor. În procesul numit metastază, celulele canceroase migrează de la organele din care se dezvoltă şi ajung în alte părţi ale corpului, unde continuă să crească. Celulele cancerului ovarian, de exemplu, migrează de obicei în cavitatea abdominală şi la organele interne vecine. Până la urmă, ele pot invada fluxul sangvin şi limfatic (cele două sisteme vasculare care spală şi hrănesc toate organele corpului) şi călătoresc astfel către organe aflate oriunde în corp. Metastaza este procesul prin care cancerul "colonizează" alte organe, pentru a produce noi tumori în organism. 
 

Aplicaţiile PET/CT în patologia cancerului:

Cancerul la sân este cel mai frecvent tip de cancer la femei, în afara cancerului de piele. Deşi, de obicei, cancerul la sân afectează femeile, acesta poate apărea şi la bărbaţi, chiar dacă incidenţa este foarte rară la aceştia din urmă.

Mortalitatea pentru femeile cu cancer la sân a scăzut în ultimul timp, ca rezultat al detectării timpurii şi al îmbunătăţirii tratamentului. Cu cât este identificat mai curând, cu atât cresc şansele unui tratament reuşit al cancerului la sân.

Detecţia timpurie a cancerului la sân este esenţială, iar scanarea PET/CT poate ajuta în acest sens.


 

Diagnostic

Examinarea preventiva este modul cel mai important prin care se poate diagnostica precoce cancerul la sân. Pentru aceasta se recomanda ca o femeie sa faca:

 • o mamografie pe an (pentru femei de 40 de ani si peste);
 • o examinare clinica a sânului pe an (pentru femei de 40 de ani si peste; la fiecare 3 ani, înainte de aceasta vârsta);
 • o auto-examinare a sânului lunar

Aceste criterii de examinare preventiva sunt stabilite pentru ca cel mai frecvent semn al cancerului la sân îl da aparitia unui nodul. Un nodul care este nedureros, dur si are margini neregulate este mai probabil sa fie de tip canceros. Este important ca orice anomalie sa fie verificata de medicul dvs. Alte semne de cancer la sân mai pot fi:

 • o inflamare a unei parti a sânului;
 • iritatia pielii sau aparitia gropitelor;
 • mameloane dureroase sau îngroparea lor;
 • înrosirea sau îngrosarea mameloanelor sau a pielii sânului;
 • o excretie din mameloane, care nu este lapte;
 • un nodul în zona subratului

În cazul în care cancerul la sân este identificat timpuriu, tratamentul rapid va poate salva viata. Daca este identificata o leziune si este neclar daca aceasta este de natura maligna sau nu, o scanare PET/CT poate fi de folos.

Standardele curente de asistenta medicala pentru diagnosticarea cancerului la sân se bazeaza pe examinarea fizica, mamografie si/sau ultrasunete, si pe biopsie. Scanarea PET/CT poate arata daca un nodul la sân este benign sau malign. PET/CT poate fi o metoda de analiza care sa completeze mamografia. O scanare PET/CT poate ajuta la identificarea naturii unei leziuni a sânului mai ales la pacientii cu implanturi mamare sau cu sâni cu tesut dens.

Scanarile PET/CT, care sunt disponibile acum la Affidea, reprezinta un nou tip de analiza, care îi ajuta pe medici sa afle mai multe despre cancerul la sân, si duce la evitarea executarii unei biopsii, inutile pentru unii pacienti.

 

Tratament

Medicii diagnosticheaza cancerul si stabilesc de ce tip este acesta prin examinarea la microscop a unei mostre prelevate din tumora. Doar aceasta analiza, singura, nu poate stabili ce fel de tratament veti primi. Înainte de a-l stabili, medicii dvs trebuie sa afle daca a avut loc extinderea cancerului la sân si în ce proportie. Aceasta este asa-numita datare/identificare a stadiului de dezvoltare a cancerului.

Perspectiva însanatosirii dvs si variantele de tratament - care pot include interventia chirurgicala, terapia cu radiatii sau chimio-terapia - depind de stadiul de dezvoltare în care se afla cancerul. În cazul în care cancerul la sân este descoperit si tratat înainte de a se fi raspândit la nodulii limfatici sau la alte organe, sansa de supravietuire peste limita a cinci ani este foarte ridicata - de aproximativ 98%. Diagnosticarea si tratarea precoce este esentiala în cazul cancerului la sân.

Scanarea PET/CT este metoda de testare neinvaziva cea mai utila de care dispuneti, atunci când medicii stabilesc stadiul cancerului la sân sau îl re-evalueaza, pentru ca este mai precis decât oricare alt test în descoperirea tumorilor localizate sau aflate la distanta.

În majoritatea cazurilor de cancer la sân, în situatia în care acesta a afectat nodulii limfatici din apropierea tumorii, acestia vor absorbi mai mult din glucoza radioactiva. Iar a afla daca nodulii limfatici au fost sau nu afectati este esential pentru a stabili ce tratament trebuie folosit. Printr-o singura scanare a întregului corp, scanner-ul PET/CT poate cerceta întreg organismul dvs, pentru a vedea daca exista vreun grup de celule canceroase care sa indice astfel raspândirea cancerului catre alte organe. Scanarea PET/CT poate fi determinanta pentru recuperarea sanatatii dvs.

Tipul de tratament care poate fi facut depinde atât de tipul de cancer care este identificat, cât si de stadiul de dezvoltare a acestuia. S-ar putea ca tratamentul chirurgical sa fie recomandat pentru îndepartarea tumorii canceroase de la sân, si medicul dvs ar putea sa recomande si chimio-terapia si/sau terapia cu radiatii.

Cancerul la sân se poate raspândi oriunde în organism, dar cel mai frecvent migreaza spre creier, tesutul osos si ficat. Dupa ce, în prima faza, scanarea PET/CT le arata medicilor localizarea celulelor canceroase, ulterior, aceeasi analiza poate identifica eficienta cu care chimio-terapia si/sau terapia cu radiatii au ucis aceste celule.

 

Analizele post-tratament

Este important sa stiti daca au mai ramas active celule canceroase în organism, dupa ce ati încheiat tratamentul. În trecut, cantitatea si tipul de chimio-terapie utilizata ca si zona tratata prin radiatie erau stabilite conform unor standarde. Scanner-ul PET/CT permite ca aceste tratamente sa fie dozate conform nevoilor dvs individuale, ale pacientului, determinate de locatia si raspândirea tipului dvs de cancer.

Continuati sa faceti o mamografie anual. Daca sunt semne ca a avut loc o revenire a cancerului la sân sau în alta zona a corpului, medicul va dori sa faca teste suplimentare. Tratamentul poate consta în interventia chirurgicala, radiatie, terapie cu hormoni sau chimio-terapie.

În acest timp, scanarea PET/CT poate fi folosita pentru a vizualiza reactia tumorii la terapie si pentru a identifica revenirea acesteia în zonele tratate.

Daca celulele canceroase au fost ucise prin tratament, acestea nu vor absorbi glucoza radioactiva care este administrata pentru examinarea cu scanner-ul PET/CT. Dupa tratament, chiar daca masele tumorale pot fi înca prezente si identificate prin scanarea de rezonanta magnetica CT, ele s-ar putea sa nu mai fie vii, fapt care poate fi evidentiat prin scanarea cu emisie pozitronica PET. Iar în cazul în care celulele canceroase au revenit, fie în nodulii limfatici, fie în cicatricea rezultata în urma tratamentului chirurgical sau în alte leziuni, scanarea PET poate observa acumularea de substanta radioactiva iar tratamentul poate fi reînceput mai repede, îmbunatatind sansele dvs de a învinge boala.
Cancerul la plamân este responsabil pentru numarul cel mai mare de decese datorate cancerului, atât la femei cât si la barbati.

Mai multi oameni mor de cancer la plamân decât de cancer la colon, sân si prostata la un loc.

Cancerul la plamân se dezvolta de-a lungul multor ani de zile. Este un ucigas tacut pentru ca se poate dezvolta o lunga perioada de timp înainte de a fi descoperit. De îndata ce cancerul la plamân apare, celulele canceroase se pot desprinde si împrastia în alte zone ale organismului (metastaza). Cancerul la plamân este cel mai letal dintre cancere pentru ca se raspândeste în organism înainte de a fi detectat.

Majoritatea pacientilor au între 55 si 65 de ani atunci când sunt diagnosticati. Din pacate, supravietuirea peste limita celor cinci ani a pacientilor cu diferite tipuri de cancer la plamân este sub 10%. Cu toate acestea, în situatia în care cancerul la plamân este identificat suficient de devreme pentru ca tratamentul chirurgical sa îl îndeparteze (înainte de a se fi raspândit la alte organe), sansa pacientului de a atinge pragul celor cinci ani de supravietuire creste la 35-40%.

Detectarea precoce a cancerului la plamân este esentiala, iar scanarea PET/CT poate fi de ajutor.


 

Diagnostic

Medicii diagnosticheaza cancerul si stabilesc de ce tip este acesta prin examinarea la microscop a unei mostre prelevate din tumora. Doar aceasta analiza, singura, nu poate stabili ce fel de tratament veti primi. Înainte de a-l stabili, medicii dvs trebuie sa afle daca a avut loc extinderea cancerului la plamân si în ce proportie. Aceasta este asa-numita datare/identificare a stadiului de dezvoltare a cancerului.

Perspectiva însanatosirii dvs si variantele de tratament - care pot include interventia chirurgicala, terapia cu radiatii sau chimio-terapia - depind de stadiul de dezvoltare în care se afla cancerul. În cazul în care cancerul la plamân este descoperit si tratat chirurgical înainte de a se fi raspândit la nodulii limfatici sau la alte organe, sansa de supravietuire peste limita a cinci ani este de aproximativ 42%. Este esential sa stiti de la început daca sunteti candidat pentru tratamentul chirurgical.

În cazurile în care cancerul la plamân a afectat nodulii limfatici din apropierea tumorii, acestia vor absorbi mai mult din glucoza radioactiva. Iar a afla daca nodulii limfatici au fost sau nu afectati este esential pentru a stabili daca tratamentul chirurgical poate fi folosit pentru îndeparatarea tumorii la plamân. Scanarea CT investigheaza marimea nodulilor limfatici si determina daca acestia au fost afectati cu o precizie medie de 68%. Scanarea PET are o precizie de peste 82% în acelasi tip de investigatie. Printr-o singura scanare a întregului corp, scanner-ul PET/CT poate cerceta întreg organismul dvs pentru a vedea daca exista vreun grup de celule canceroase care sa indice astfel raspândirea cancerului catre alte organe. Scanarea PET/CT poate fi determinanta pentru recuperarea sanatatii dvs.

 

Tratament

Tipul de tratament care poate fi facut depinde atât de tipul de cancer care este identificat, cât si de stadiul de dezvoltare a acestuia. În situatia în care testele arata ca raspândirea cancerului nu este prea mare, atunci când e identificat prima data, s-ar putea sa fie recomandat tratamentul chirurgical pentru îndepartarea tumorii. Suplimentar, medicul dvs ar putea sa recomande si chimio-terapia si/sau terapia cu radiatii.

În general, în situatia în care cancerul s-a raspândit, acesta este tratat prin chimio-terapie si/sau terapia cu radiatii. Cancerul la plamân se poate raspândi aproape pretutindeni în corp, dar cel mai frecvent migreaza la creier, în tesutul osos si în ficat. Dupa ce, initial, permite medicilor sa identifice pozitia celulelor canceroase, scanarea PET poate ulterior sa le permita urmarirea eficientei cu care acestea au fost omorâte prin chimio-terapie si/sau terapia cu radiatii.

 

Analizele post-tratament

Este important sa stiti daca au mai ramas active celule canceroase în organism, dupa ce ati încheiat tratmentul. În trecut, cantitatea si tipul de chimio-terapie utilizata ca si zona tratata prin radiatie erau stabilite conform unor standarde. Scanner-ul PET permite ca aceste tratamente sa fie dozate conform nevoilor dvs individuale, ale pacientului, determinate de locatia, raspândirea si rezistenta tipului dvs de cancer.

Scanarea PET/CT poate fi folosita pentru a vizualiza reactia tumorii pulmonare la terapie si pentru a identifica revenirea acesteia în zonele tratate.

Daca celulele canceroase au fost ucise prin tratament, acestea nu vor absorbi glucoza radioactiva care este administrata pentru examinarea cu scanner-ul PET. Dupa tratament, chiar daca masele tumorale pot fi înca prezente si identificate prin scanarea de rezonanta magnetica CT, ele s-ar putea sa nu mai fie vii, fapt care poate fi evidentiat prin scanarea cu emisie pozitronica PET. Iar în cazul în care celulele canceroase au revenit, fie în nodulii limfatici, fie în cicatricea rezultata în urma tratamentului chirurgical sau în alte leziuni, scanarea PET poate observa acumularea de substanta radioactiva, iar tratamentul poate fi reînceput mai repede, îmbunatatind sansele dvs de a învinge boala.
Cancerul colorectal este al treilea cancer, ca frecventa, atât la femei cât si la barbati. Cu toate acestea, mortalitatea continua sa scada atât la femei cât si la barbati, ceea ce reflecta o scadere a incidentei acestui tip de cancer cât si o îmbunatatire a ratei de supravietuire.

Diagnosticarea precoce a acestei boli este unul dintre elementele esentiale care contribuie la vindecarea ei. Cancerele colorectale se dezvolta probabil încet, timp de câtiva ani. Înainte de aparitia unui cancer veritabil, este posibil sa apara modificari ale tesutului interior al colonului sau rectului. Daca este identificat devreme, înainte de raspândirea cancerului colorectal, boala este considerata vindecabila. Cu toate acestea, daca tumora migreaza catre nodulii limfatici, atunci sansele pacientului de a supravietui cel putin cinci ani scad la 40-60%. Daca raspândirea cancerului a avut loc deja la organe îndepartate, atunci rata de supravietuire pe termen lung scade substantial.

 

Diagnostic

Peste 95% dintre cancerele de colon si rectale sunt adenocarcinom, un tip de cancer al celulelor care se afla în straturile de tesut din interiorul colonului si rectului. Cancerul de colon poate fi prevenit daca polipii care se formeaza pe aceste tesuturi si care duc la cancere sunt detectati si îndepartati. Recent, au fost recomandate metode de examinare pentru persoanele care nu au simptome, cu scopul de a descoperi timpuriu fie polipii, fie cancerul. În multe cazuri, aceste teste pot descoperi cancerele colorectale în faza timpurie si astfel pot îmbunatati masiv sansele de succes ale tratamentului. Metodele de testare cuprind:

 • examenul fizic - ca parte a vizitei obisnuite la medicul dvs curant;
 • testarea prezentei microscopice a sângelui în materia fecala, sub forma de hemoragii oculte - luati acasa mai multe truse de prelevare a mostrelor de scaun, pentru examinari repetate;
 • sigmoidoscopie/colonoscopie - este o examinare endoscopica în care este folosit un tub ce este introdus în colon pentru a observa modificari sau polipi care ar putea fi debutul unui cancer;
 • clisma cu bariu - este o examinare radiologica care fotografiaza colonul

Multe cancere de colon nu prezinta nici un simptom. Hemoragiile oculte sunt adesea singurul semn de alarma care indica prezenta unui cancer la colon. Cu toate acestea, ar trebui sa vorbiti cu un medic daca aveti vreuna dintre urmatoarele simptome, care, si ele, pot fi asociate cu prezenta cancerului la colon sau rect.

 • o modificare a scaunului, cum ar fi diareea, constipatia sau subtierea formei acestuia, care dureaza mai mult de câteva zile;
 • senzatia ca trebuie sa ai scaun, care nu dispare dupa defecatie;
 • pierderea în greutate;
 • senzatia permanenta de oboseala;
 • sângerarea prin rect sau prezenta sângelui în scaun;
 • crampe sau sensibilizarea abdomenului;
 • scaderea inexplicabila a numarului de celule rosii în sânge;
 • blocarea defecatiei

Daca este indentificat în stadiile sale timpurii, cancerul la colon este vindecabil în proportie de 90%.

Scanarea PET/CT poate fi utila atunci când este identificat cancerul la colon.


Daca medicul dvs crede ca aveti cancer la colon, va trebui sa fiti testat suplimentar, pentru a certifica prezenta bolii si a vedea daca aceasta s-a raspândit. Pentru a identifica prezenta cancerului, va fi nevoie sa vi se faca o biopsie, care poate fi executata în cursul examenului de colonoscopie. Medicul dvs ar putea cere efectuarea unor teste de sânge pentru identificarea unor substante care sunt eliberate în sânge de catre celulele canceroase din colon sau rect. În cazul suspiciunii sau confirmarii prezentei cancerului la colon, medicul dvs poate cere si efectuarea unei tomografii computerizate, sau CT, pentru a identifica structura organelor si tesuturilor din abdomen. Aceste analize pot oferi informatii referitoare la dimensiunea si localizarea tumorii initiale si pot detecta alte anomalii care indica raspândirea bolii, dar nu pot stabili daca anomaliile sunt de natura benigna sau canceroasa.

Scanarea PET/CT vine sa completeze aceste teste, si poate fi efectuata imediat ce s-a stabilit prin diagnostic ca aveti cancer la colon sau rect.

 

Tratament

Medicii diagnosticheaza cancerul si stabilesc de ce tip este acesta prin examinarea la microscop a unei mostre prelevate din tumora. Doar aceasta analiza, singura, nu poate stabili ce fel de tratament veti primi. Înainte de a-l stabili, medicii dvs trebuie sa afle daca a avut loc extinderea cancerului la colon sau rect si în ce proportie. Aceasta este asa-numita datare/identificare a stadiului de dezvoltare a cancerului.

În situatia cancerului la colon, determinarea stadiului de dezvoltare a acestuia arata cât de mult a avansat tumora în colon, daca s-a raspândit dincolo de acesta si cât anume - fie la nodulii limfatici, fie la organele mai îndepartate. Cancerul în stadii timpurii poate fi vindecat; totusi, în cele mai multe cazuri; cancerul care s-a raspândit la alte organe este incurabil, ceea ce evidentiaza înca o data cât de importanta este detectia precoce.

Sansele de restabilire a sanatatii si variantele de tratament - care pot include tratamentul chirurgical, terapia cu radiatie sau chimio-terapia - depind de stadiul de dezvoltare a cancerului. Pentru cancerele aflate în faza initiala de dezvoltare este posibil ca tratamentul chirurgical sa fie suficient. Pentru cancerele mai avansate s-ar putea sa fie nevoie de chimio-terapie sau radiatii, pentru a creste sansele de vindecare sau a întârzia dezvoltarea cancerului.

Scanarea PET/CT este testul cel mai folositor pe care îl puteti face, atunci când medicii vor sa stabileasca sau restabileasca stadiul de dezvoltare a cancerului la colon sau rect.

 

Analizele post-tratament

Este imporant ca timp de câtiva ani dupa tratamentul initial sa faceti analize medicale pentru a afla daca au revenit celulele canceroase active. Examenele fizice si rectale, executate de catre un medic, colonoscopiile regulate si testarea sângelui sunt importante pentru a afla daca a revenit cancerul.

Scanarea cu scanner-ul PET este esentiala pentru a identifica revenirea cancerului. Înainte de existenta scanner-ului PET, era extrem de dificil sa monitorizezi pacientii pentru a identifica revenirea cancerului. Tipurile anterioare de scannere nu puteau identifica cancerele atât de clar ca PET, ceea ce putea produce o întârziere în continuarea tratamentului. În cazul multor pacienti cu cancer colorectal se poate dezvolta o masa de tesut în regiunea pelviana. Aceasta poate fi identificata cu tomograful computerizat CT, dar acesta nu poate stabili daca masa respectiva este tesut cicatrizat în urma interventiei chirurgicale sau a tratamentului cu radiatii, sau daca este o revenire a cancerului, care trebuie tratata.

Daca masa de tesut este canceroasa, aceasta va absorbi glucoza radioactiva si va fi vizibila în scanarea PET. Daca masa de tesut este, însa, rezultatul tratamentului cu radiatii, atunci glucoza nu va fi absorbita de aceasta, fapt pe care scanarea PET, din nou, îl va arata.

Scanarea PET/CT poate fi utilizata pentru a vizualiza raspunsul tumorilor la terapie si pentru a detecta revenirea acestora, dupa tratarea lor cu succes. Pentru monitorizarea post-chirurgicala si dupa efectuarea altor tratamente, scanarea PET/CT este extrem de importanta, pentru a identifica revenirea celulelor canceroase si noul tratament care trebui instituit.

Cancerul colorectal revine rareori dupa limita celor cinci ani, asa ca majoritatea pacientilor care traiesc mai mult de cinci ani, fara ca acesta sa fi revenit, sunt considerati vindecati. Între timp, asigurati-va ca scanarea PET/CT este unul dintre testele pe care le faceti regulat.
Cea mai serioasa forma de cancer la piele este numit melanom. Melanom-ul în stadiile timpurii este aproape întotdeauna vindecabil. Dar este si tipul de tumora care se poate raspândi catre alte zone ale corpului.

Detectia precoce a melanom-ului de origine maligna este esentiala, iar scanarea PET/CT poate ajuta.


 

Diagnostic

Melanom-ul poate fi identificat precoce. Orice rana, nodul, pata, semn neobisnuit sau modificare a felului în care arata sau se simte o zona a pielii poate fi un semn al cancerului la piele. Ar trebui sa stiti cum arata alunitele, pistruii si alte semne de pe pielea dvs, asa încât sa observati orice modificari care ar aparea.

O alunita normala este o pata pe piele, colorata uniform în negru, maro, sau bronz. Dupa ce o alunita s-a dezvoltat, va ramâne, de obicei, la aceeasi marime, forma si culoare, timp de multi ani, înainte de a disparea. Ar trebui sa mergeti la medic imediat ce o alunita îsi modifica aspectul (marime, forma, sau culoare) sau atunci când:

 • o jumatate a alunitei nu seamana cu cealalta;
 • marginile sunt neregulate sau în fierastrau;
 • culoarea alunitei nu este aceeasi peste tot, având nuante de bronz, maro sau negru, si, uneori, zone de rosu, albastru sau alb

Diagnosticarea timpurie este cel mai important factor pentru supravietuire. Aceasta depine, de obicei, de identificarea vizuala a leziunii. Evaluarea vizuala si testarea timpurie sunt deosebit de importante. Daca aveti o pata pe piele care va îngrijoreaza, vizitati-va medicul sau solicitati un consult la medicul de la centrul cel mai apropiat.

Scanarea PET/CT poate fi utila atunci când melanom-ul malign este identificat.

Daca aveti o alunita care arata suspect, veti avea nevoie de teste suplimentare pentru a afla daca este de natura maligna. Va fi nevoie de o biopsie pentru a afla daca este canceroasa. Medicul va preleva câteva celule si le va examina la microscop. Daca se va dovedi ca este melanom, s-ar putea sa aveti nevoie de analize suplimentare.

Desi melanom-ul este vindecabil, unele tumori de acest tip se raspândesc atât de rapid încât ati putea avea tumori în nodulii limfatici, plamâni, creier sau alte zone, chiar daca melanom-ul identificat la nivelul pielii este înca mic în dimensiune. Acest tip de metastaza face dificila monitorizarea revenirii cancerului. Melanom-ul care s-a împrastiat catre alte organe ar putea sa nu fie descoperit decât la mult timp dupa ce primul melanom identificat a fost îndepartat de pe piele. O scanare de tip PET poate verifica daca a avut loc sau nu raspândirea cancerului.

Scanarea PET/CT nu este utila în cazul cancerelor la piele care nu sunt de tip melanom, datorita ritmului si tipului de crestere al acestora. Totusi, scanarea PET/CT este o analiza importanta, care trebuie facuta imediat ce ati fost diagnosticat cu melanom de natura maligna.

O scanare PET poate detecta cu precizie cancerul la piele de tip melanom si identifica daca a avut loc migrarea acestuia catre alte zone din corp. Mortalitatea ridicata data de melanom se datoreaza raspândirii rapide prin sistemul limfatic si sangvin.

 

Tratament

Medicii diagnosticheaza cancerul si stabilesc de ce tip este acesta prin examinarea la microscop a unei mostre prelevate din tumora. Doar aceasta analiza, singura, nu poate stabili ce fel de tratament veti primi. Înainte de a-l stabili, medicii dvs trebuie sa afle daca a avut loc extinderea melanom-ului si în ce proportie. Aceasta este asa-numita datare/identificare a stadiului de dezvoltare a cancerului.

În cazul melanom-ului, stabilirea stadiului cancerului se face prin analiza grosimii tumorii si a extinderii sau nu la alte organe. Aceasta este foarte important, pentru ca tratamentul si perspectivele de însanatosire depind de stadiul cancerului. Melanom-ul malign în stadiu timpuriu poate fi vindecat. Daca s-a raspândit la alte organe, cancerul este foarte rar vindecabil, ceea ce subliniaza înca o data importanta identificarii precoce a acestuia.

Odata ce a fost identificata, leziunea suspecta este analizata prin biopsie. Daca se descopera ca este vorba despre melanom, va fi îndepartata chirurgical, adesea împreuna cu nodulii limfatici învecinati. Se pot executa o serie de teste, inclusiv o scanare PET si o biopsie a nodulului din proximitate.

Scanarea PET/CT este cel mai util test pe care îl puteti face atunci când medicii stabilesc sau restabilesc stadiul melanom-ului metastazat pentru ca este mult mai sensibil decât scanarea simpla cu tomograful computerizat CT, sau orice alt tip de analiza, în ce priveste vizualizarea micilor depozite de tumora metastazata.

În cazul melanom-ului metastazat, daca sunt implicati nodulii limfatici sau organe îndepartate, cum ar fi ficatul, depozitele tumorale vor absorbi o cantitate mai mare de glucoza radioactiva. Gradul de extindere al bolii este un factor esential în hotarârea tipului de tratament medical sau chirurgical. Daca exista motive de a suspecta migrarea melanom-ului în alte zone ale corpului, medicul poate solicita efectuarea unei scanari PET/CT. Prin fotografierea întregului organism, scanarea PET/CT poate cauta în tot organismul pentru a identifica daca exista aglomerari de celule canceroase care au migrat. Scanarea PET/CT este esentiala în a stabili daca este nevoie sau nu de tratament chirurgical. Dupa ce, mai întâi, le arata medicilor pozitionarea celulelor canceroase, scanarea PET/CT poate sa determine si daca chimio-terapia sau/si tratamentul cu radiatii au avut succes în omorârea acestora.

 

Analizele post-tratament

Chiar si atunci când melanom-ul a fost îndepartat si este considerat vindecat, aveti nevoie de testari ulterioare pentru a vedea daca a avut loc revenirea cancerului. Va trebui sa va verificati singur pielea si sa contactati medicul daca gasiti vreun nodul. Raportati medicului orice noi simptome, cum ar fi dureri, tuse, oboseala sau pierdere în greutate. Vizitati-va regulat medicul, astfel ca acesta sa poata verifica daca nodulii limfatici sunt inflamati si sa faca o examinare fizica generala. Uneori, teste ale sângelui si scanari pot fi executate pentru a verifica revenirea cancerului.

Scanarea PET/CT este un examen esential pentru identificarea tumorilor canceroase metastazate. Înainte de existenta PET, era extrem de dificila monitorizarea pacientilor pentru a vedea daca melanom-ul a revenit. Sunt necesare scanari multiple cu tomograful computerizat CT, pentru a obtine imaginea întregului corp, iar identificarea revenirii cancerului tot nu poate fi facuta cu aceeasi certitudine ca în cazul scanarii PET. Întârzierea cu care este identificata revenirea cancerului poate duce la întârzieri în îndepartarea chirurgicala a acestuia.
 • Cancerul ovarian
 • Cancerul de col uterin
 • Cancerul esofagian
 • Cancerul la cap si gât
 • Cancerul la vezica si rinichi
 • Cancerul la tiroida

Cancerul poate invada toate zonele organismului uman. De vreme ce celulele canceroase se înmultesc fara nici un control, ele invadeaza si distrug tesuturile din jurul lor, întrerupând functionarea organismului. Apoi, în procesul numit metastaza, celulele canceroase parasesc organul pe care se dezvolta si migreaza catre alte zone ale corpului, unde continua sa se dezvolte.

Scanarea PET/CT poate fi de ajutor atunci când este identificat cancerul.


Scanarea PET/CT poate identifica tumora canceroasa initiala (cancerul primar) sau tumorile care au migrat (cancerul metastazat) pentru o serie de tipuri de cancere, inclusiv cele care au afectat:

 • ovarele
 • uterul
 • esofagul
 • capul si gâtul, inclusiv tiroida, toate structurile interne ale gâtului, glandele salivare, sinusurile si nasul, laring
 • rinichii si vezica
Solicitare Programare
Oferim servicii medicale clinice, investigaţii imagistice şi de medicină nucleară în Centrele Affidea România din Bucureşti (Fundeni), Arad, Constanţa, Medgidia, Petroşani, Iaşi şi Focşani .

Cum decurge o investigaţie RMN?

Întrebările Dumneavoastră despre investigaţiile imagistice PET/CT, RMN, CT, Scintigrafie, RX, Mamografie, DEXA, OPG, Ecografie, Endoscopie etc., îşi găsesc toate răspunsul aici.
 

Distance