Ai nevoie de un PET/CT? În cadrul centrelor Affidea beneficiezi de investigații imagistice la cele mai înalte standarde de calitate. Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338 sau prin intermediul formularului online, într-unul din cele 4 centre Affidea în care acest serviciu este disponibil!

Ce este PET/CT?

PET/CT este o metodă de investigație care combină Tomografia cu Emisie de Pozitroni (PET) și Computer Tomografia (CT), fiind utilizată pentru diagnosticarea precoce, localizarea, stadializarea şi evaluarea eficienţei conduitei terapeutice în afecţiunile oncologice. La ora actuală, PET/CT este cea mai avansată tehnică de medicină nucleară care oferă informaţii rapide şi complete referitoare la localizarea formaţiunilor tumorale şi metabolismul acestora.

Cum funcționează tehnologia PET/CT?

Echipamentul PET/CT combină două tipuri de scanare independente, ale căror rezultate le procesează apoi computerizat într-o singură imagine precisă ce conţine informaţii detaliate:

  • PET (Positron Emission Tomography) – folosită pentru obţinerea de date funcţionale legate de metabolism şi funcţii celulare;
  • CT (Computed Tomography) – folosită pentru obţinerea de date morfologice legate de localizarea şi raporturile anatomice ale substraturilor patologice evaluate.

Scanarea PET detectează activitatea metabolică intensă a celulelor de tip tumoral, în timp ce scanarea CT furnizează o imagine anatomică precisă oferind detalii referitoare la locaţia, mărimea şi forma tumorilor. Examinarea PET/CT, obţinută prin “fuzionarea” celor două scanări, oferă informaţii complete și rapide cu privire la metabolismul și localizarea tumorilor.

Care sunt indicațiile pentru investigația PET/CT?

În cazul multor afecţiuni şi, în special în cazul cancerului, investigaţia PET/CT poate detecta schimbări morfologice cu 6 până la 12 luni înainte ca acestea să poată fi detectate la nivel anatomic prin investigaţii tradiţionale (Rezonanţă Magnetică Nucleară sau Tomografie Computerizată). Literatura ştiinţifică arată că investigaţia PET/CT poate duce la schimbări semnificative în schema de tratament în circa 40% din cazuri.

Investigaţiile PET/CT sunt simplu de executat, neinvazive, complet nedureroase şi rapide, oferind informaţii esenţiale despre starea de sănătate a pacienţilor, ce permit medicilor să detecteze şi să diagnosticheze bolile în fază incipientă şi să identifice tratamentul adecvat.

PET/CT Gratuit prin decontare CNAS

Tarif PET/CT

Pregătirea pacientului pentru examinarea PET/CT

În vederea efectuării investigaţiei PET/CT programate, vă rugăm să vă prezentaţi în centru cu 30 minute înainte de ora stabilită și să aveţi la dumneavoastră următoarele documente:

  • Cartea de identitate, buletinul sau paşaportul (certificatul de naştere în cazul copiilor sub 14 ani);
  • Toate documentele referitoare la boală, inclusiv biletele de externare din spital (obligatoriu cele de la operațiile efectuate), scrisori medicale, rezultatul altor examinări imagistice – radiografii, CT, RMN, PET-CT (inclusiv filmul şi CD-ul) – pentru a putea corela rezultatul investigaţiei PET-CT cu evaluările imagistice anterioare;
  • Copie a Deciziei CNAS cu privire la decontarea investigaţiei în sistemul de asigurări de sănătate*;
  • Adeverinţa de asigurat/coasigurat, talonul de pensie (după caz)*;
  • Cardul de asigurat*.

* pentru pacienții care efectuează investigaţia în regim privat, acest document nu este necesar

Cu o zi înaintea examinării PET/CT este recomandat să consumaţi alimente cu un conţinut scăzut de carbohidraţi (fără dulciuri, pâine, paste făinoase, mazăre, fasole, sucuri, etc.). Nu consumaţi alcool sau cafea şi încercaţi să beţi 1,5 – 2 l de apă plată.

În ultimele 6 ore dinaintea examinării PET/CT nu aveţi voie să mâncaţi și nici să consumaţi lichide bogate în calorii (cafea, ceai negru, alte băuturi dulci sau carbogazoase, etc.), pentru a nu altera sensibilitatea examinării printr-un nivel ridicat de glucoză în sânge. Puteţi consuma lichide fără zahăr (de preferat apă plată.

În cazul în care examinarea este programată după-amiază, puteţi lua un mic dejun cu 6 ore înainte de ora prezentării dumneavoastră în clinică (doar legume, carne şi lactate).

Dacă urmaţi un tratament medicamentos, acesta trebuie administrat conform indicației medicului curant, însă nu luaţi medicamente care conţin zahăr (de ex. siropul de tuse).

Dacă aveţi diabet va trebui să vă urmăriţi cu atenţie dieta cu câteva zile înainte de examinare, pentru a menţine glicemia sub 150 mg/dl. Dacă glicemia dumneavoastră nu se menţine sub limita de 150 mg/dl vă indicăm să consultaţi medicul dumneavoastră specialist în diabet, pentru schimbarea schemei de tratament.

De asemenea, sunt interzise munca fizică şi activităţile sportive cu cel puțin 72 ore înainte de examinarea PET/CT.

Deoarece terapia produce modificări metabolice în zona tratată, examinarea PET/CT se poate face:

  • la minim 2-3 luni după radioterapie;
  • la minim 2-3 săptămâni după chimioterapie;
  • la minim 6 săptămâni după o intervenţie chirurgicală.

Examinarea PET/CT nu va fi efectuată pacientelor care sunt însărcinate. Dacă există suspiciunea stării de graviditate, pacienta va informa personalul medical la sosirea în departamentul PET/CT.

Ce trebuie să poarte pacientul în timpul investigaţiei?

Pacientul va trebui să renunţe la bijuterii în timpul examinării.

Pacientul va purta un halat pentru consultație, ce îi va fi pus la dispoziţie de către personalul Affidea, înaintea efectuării investigaţiei.

Cum se desfașoară investigația PET/CT?

Faza iniţială a investigaţiei PET/CT presupune o discuţie cu medicul care vă va efectua examinarea pentru trecerea în revistă a istoricului medical, precum şi măsurarea înăltimii, greutății şi nivelului glicemiei dumneavoastră.

După ce un operator dedicat investigaţiilor PET/CT vă va informa asupra procedurii de examinare, veţi fi condus într-o cameră de aşteptare, vă veţi schimba într-un halat medical pus la dispoziţie de către echipa Affidea, iar apoi asistenta medicală vă va injecta intravenos, la braţ, o cantitate mică de substanţă radioactivă (10 mCi FDG). După administrarea acesteia, va trebui să aşteptati aproximativ 60 minute în acea încăpere special amenajată, pentru ca substanţa de urmărire să se distribuie în organism.

În acest interval de timp, veţi consuma 10 ml de substanţă de contrast, dizolvată în 1 litru de apă, acest pas fiind necesar pentru o mai bună vizualizare a cavităţii abdominale.

Pentru a asigura eficienţa examinării, în timpul de așteptare este indicat să vă relaxaţi total, fără să faceţi nici cel mai mic efort fizic şi să nu vorbiți la telefon, accesul însoţitorilor în camera de aşteptare fiind interzis.

După aproximativ o oră de la injectare şi după perioada de pregătire, veți fi însotit în sala unde se găsește echipamentul de examinare PET/CT. Scanarea propriu-zisă poate varia între 15 și 30 de minute, timp în care veţi sta întins pe patul de examinare şi veţi fi în legătură permanentă cu operatorul medical. Este recomandat să staţi nemişcat şi relaxat pentru a nu afecta rezultatul investigației.

Detaliile concrete ale examenului PET/CT la care veți fi supus vă vor fi explicate pe larg de către tehnicianul care efectueză examinarea.

La finalul examinarii, veţi rămâne sub observaţie medicală pentru încă 20 de minute.

Rezultatele investigației PET/CT?

Rezultatul investigaţiei va fi înmânat pacientului sau persoanei delegate pentru ridicarea acestuia (în baza unei împuterniciri), de regulă, în termen de două-trei zile lucrătoare de la efectuarea investigaţiei (cu mențiunea că, în situații excepționale, acest termen poate ajunge până la o săptămână), sub formă scrisă sau, la cerere, pe suport optic (CD) în format DICOM.

Riscurile și precauțiile examinării PET/CT

Pentru examinarea PET-CT se foloseşte o moleculă de glucoză marcată radioactiv cu fluor (18F) – fluorodeoxyglucoza – prescurtat FDG, care permite vizualizarea activităţii metabolice a ţesuturilor şi relevă modificările funcţionale care apar. Radioactivitatea injectată se injumătăţeste la fiecare 110 minute şi va dispărea total în 12 ore.

FDG-ul nu este toxic, a fost aprobat pentru acest tip de procedură medicală şi nu au fost raportate reacţii adverse.

Pe parcursul examinării PET-CT nu este înregistrată nici o senzaţie specială precum: durere, zgomote supărătoare, diferenţe de temperatură, etc.

Cât durează o investigaţie PET/CT?

Investigaţia PET-CT durează în medie 2-3 ore, din care scanarea propriu-zisă (timpul în care sunteţi expus la aparat) va fi de aproximativ 15 – 30 de minute, în funcţie de tipul afecţiunii de care suferiţi.

După efectuarea examinării, pacientul va trebui să fie ţinut sub observaţie pentru circa 20 de minute.

Cât este de sigură investigaţia PET/CT?

Procedura de investigaţie PET/CT presupune realizarea a două etape de examinare succesive, efectuate de acelaşi aparat:

  • în prima etapă se va efectua o scanare de tip CT ce se bazează pe absorbţia diferenţiată a razelor de tip X de către structurile anatomice examinate. Procesarea computerizată a datelor permite obţinerea de secţiuni fine ce pot fi reconstruite tridimensional în imagini detaliate ale structurilor anatomice ale organismului uman.
  • în etapa a doua se va efectua scanarea PET ce implică utilizarea unei substanţe radio-emisive, denumită radiotrasor. Aceasta se injectează intravenos pacientului anterior efectuării examinării; prin examinarea PET vor fi evidenţiate acumulările radiotrasorului în ţesuturile cu aciditate metabolică crescută, celulele canceroase consumând energie/zahăr în cantităţi mai mari decât cele normale.
  • prin compunerea de către computer a celor două rezultate se obțin simultan imagini referitoare la schimbările intervenite în metabolismul organismului cauzate de tumori sau leziuni şi imagini privind localizarea, mărimea şi forma acestora. Imaginea obținută prin combinarea celor două scanări oferă mult mai multe detalii decât oricare tip de investigaţie dintre cele două considerate separat.
  • Fiind o investigaţie complexă, medicul specialist va decide dacă examinarea PET/CT este indicată şi va recomanda pacientului efectuarea ei numai pe baza unei analize detaliate a necesităţii.

Prin PET/CT este scanat întregul organism, rezultatele fiind astfel raportate în totalitate, neexistând posibilitatea ca anumite zone să nu fie investigate.

Nu sunt cunoscute sau semnalate reacţii nedorite în urma administrării pe cale venoasă a radiotrasorului, necesară pentru efectuarea examenului PET/CT.

În cazurile de insuficienţă renală severă sau de hiperglicemie peste 150 mg/dl, investigaţia nu se poate efectua. Insuficienţa renală medie determină o reducere a calitătii imaginilor examinării PET/CT.

Pacienţii purtători de proteze ortopedice, stimulatoare cardiace, proteze arteriale, proteze venoase implantate etc. nu se expun niciunui risc, dar este oportun sa informeze medicul despre exisenţa acestora.

Investigaţia PET/CT nu va fi efectuată pacientelor care sunt insărcinate sau dacă există suspiciunea stării de graviditate. În caz de maximă necesitate, efectuarea investigaţiei trebuie stabilită de comun acord cu medicii curanţi.

În cazul mamelor cu copii sugari, alăptarea trebuie să fie întreruptă pentru cel putin 6 ore după terminarea investigaţiei.

Programează-te pentru o investigatie PET/CT

Te așteptăm într-unul din următoarele centre Affidea:

Bucuresti – serviciu disponibil in centrele Affidea Fundeni si Centrul de Excelenta Oncologica Affidea Fundeni
Timisoara – serviciu disponibil in centrul Affidea Timisoara
Cluj – serviciu disponibil in centrul CT Clinic Cluj