Chestionar Satisfacție

Scintigrafie

GAMMA

Examinarea scintigrafică este o metodă de investigaţie modernă ce permite detectarea a numeroase afecţiuni care se regăsesc atât la scară structurală cât şi funcţională a organelor sau sistemului osos, precum şi a unor procese funcţionale şi patologice ale organelor examinate cum sunt: inflamaţiile, sângerările, infecţiile sau tumorile.

Metoda de examinare scintigrafică este atraumatică pentru pacient şi foloseşte tehnica detectării emisiei unei substanţe de tip radiotrasor - ce prezintă afinitate ridicată pentru un anumit tip de organ sau ţesut - introdusă în organism anterior examinării.

 

Scintigrafia are multiple indicatii, dintre care cele mai des utilizate sunt:

- detectia modificarilor metabolismului osos in principal in sfera oncologica, dar si reumatologica sau ortopedica (Scintigrafie osoasa corp intreg);

- evaluarea viabilitatii miocardice pe studii scintigrafice la stres si in repaus (Scintigrafia miocardica de perfuzie SPECT/CT);

- evidentierea preoperatorie a tesutului paratiroidian modificat patologic (Scintigrafie paratiroidiana de substractie), dar si SPECT/CT in anumite situatii particulare (ex. postoperator);

- detectia preoperatorie a ganglionului limfatic santinela, in special in neoplasmul mamar sau in melanomul malign (Limfoscintigrafie pentru detectia nodulului santinela la care se pot efectua pentru o mai buna accuratete);

- excluderea suspiciunii unui trombembolism pulmonar in special la nivelul vaselor mici periferice si aprecierea datelor de perfuzie pulmonara intr-o interventie chirurgicala majora la nivelul parenchimului pulmonar prin Scintigrafie pulmonara de perfuzie.

- stabilirea diagnosticului in suspiciunea de limfedem de membru superior sau inferior prin Limfoscintigrafie pentru detectia limfedemului;

- evaluarea functiei renale diferentiale cu sau fara test de sensibilizare la Captopril sau Furosemid (Scintigrafia renala dinamica);

- precizarea statusului functional al unui nodul tiroidian detectat ecografic (Scintigrafie tiroidiana).

 

Investigaţie disponibilă în reţeaua Affidea România în cadrul:

Scintigrafia este o metodă cu o largă aplicabilitate pentru diagnosticarea unei plaje extinse de afecţiuni structurale sau patologice, acolo unde investigaţiile ecografice, de radiologie convenţională, computer tomograf, sau RMN nu furnizează informaţii suficiente.

 

Pregătirea pacientului:

  • Pacientul va sosi la clinică cu circa 30 minute înaintea efectuării investigaţiei propriu-zise.
  • Este necesar ca pacientul să aducă şi să prezinte medicului specialist Affidea dosarul său medical complet, imaginile CT/ RMN/ ecografice şi rezultatele investigaţiilor anterioare.
  • Pacientului i se va administra intravenos, substanţa cu radiotrasor.
  • În funcţie de intervalul de timp în care radiotrasorul se va acumula în organul supus studiului, pacientul va putea începe procedura de investigaţie. Timpul de aşteptare poate varia de la câteva minute în cazul scintigrafiei hepatice, până la 2-3 ore în cazul scintigrafiei osoase.
  • Pacientul va trebui să completeze şi să semneze Declaraţia de Acord pentru efectuarea investigaţiei înainte de procedură.

 

Solicitare Programare
Oferim servicii medicale clinice, investigaţii imagistice şi de medicină nucleară în Centrele Affidea România din Bucureşti (Fundeni), Arad, Constanţa, Medgidia, Petroşani, Iaşi şi Focşani .

Cum decurge o investigaţie RMN?

Întrebările Dumneavoastră despre investigaţiile imagistice PET/CT, RMN, CT, Scintigrafie, RX, Mamografie, DEXA, OPG, Ecografie, Endoscopie etc., îşi găsesc toate răspunsul aici.
 

Distance