Ai nevoie de o consultație de dermatologie? În cadrul centrelor Affidea beneficiezi de consultații de specialitate la cele mai înalte standarde de calitate. Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338 sau prin intermediul formularului online, într-unul din centrele Affidea în care acest serviciu este disponibil!

Ce este dermatologia?

Dermatologia este specialitatea medicală care se ocupă de boli și afecțiuni care afectează pielea, părul, scalpul și unghiile. O mare parte a dermatologiei se concentrează însă pe problemele și tratamentele pielii. Acest lucru se datorează faptului că pielea, fiind cel mai extins organ al corpului, este predispusă la o gamă mai largă de afecțiuni și boli. Oamenii de toate vârstele, de la nou-născuți până la vârstnici, sunt susceptibili la diferite tipuri de probleme ale pielii, acute sau cronice, mai rare sau mai comune.

Ce tipuri de boli și afecțiuni ale pielii tratează dermatologia?

Există patru tipuri de afecțiuni principale ale pielii:

  • Afecțiuni cronice
  • Probleme acute ale pielii
  • Infecții ale pielii
  • Decolorări ale pielii

Afecțiuni cronice ale pielii

Afecțiunile cronice ale pielii reprezintă un focus principal al dermatologiei. Iată câteva dintre cele mai des întâlnite:

Acneea – Acneea este o afecțiune cronică caracterizată prin înmulțirea necontrolată a coșurilor sau inflamații sensibile la nivelul pielii. Acneea afectează cel mai frecvent pielea feței, deși poate afecta și pieptul, spatele, partea superioară a brațelor și umerii. Se știe că acneea este cauzată de o predispoziție genetică, precum și de dezechilibre hormonale. Stresul nu este considerat o cauză, dar este un factor declanșator comun care poate iniția focare sau poate agrava starea. Există o gamă largă de opțiuni de tratament pentru acnee. Cu toate acestea, pentru acneea cronică, cel mai bine este să consulți un dermatolog care îți poate prescrie un tratament regulat și eficient.

Eczema – Eczema este o afecțiune medicală în care pielea devine iritată și ușor inflamată. Există diferite tipuri de eczeme, dintre care cea mai frecventă este dermatita atopică, termenul “atopic” referindu-se la o tendință ereditară de a dezvolta astfel de afecțiuni. Eczema se caracterizează printr-o erupție cutanată cu mâncărime, urmată de uscarea, îngroșarea și descuamarea pielii afectate. În afară de o tendință genetică, se crede că este cauzată de reacția exagerată a sistemului imunitar la un iritant. Erupțiile pot fi declanșate de materiale aspre, temperaturi extreme, substanțe chimice și boli precum răceli și infecții ale căilor respiratorii superioare.

Psoriazis – Aceasta este o afecțiune a pielii care determină dezvoltarea unor pete roșii groase cu solzi argintii pe suprafața pielii. Este o afecțiune cronică care poate debuta la vârsta adultă timpurie și, prin urmare, va trebui gestionată pe tot parcursul vieții; în unele cazuri însă, simptomele dispar pentru perioade lungi de timp, apoi revin brusc pentru o perioadă scurtă. Dacă ai o erupție cutanată care nu pare să se vindece, consultă un medic dermatolog deoarece este primul simptom al psoriazisului. În multe situații, psoriazisul este cauzat de un dezechilibru în sistemul imunitar care provoacă inflamație și are ca rezultat crearea de noi celule ale pielii la un ritm anormal mai rapid de 3 până la 4 zile în loc de rata normală de 28 până la 30 de zile. Focarele pot fi declanșate de infecții, tăieturi și zgârieturi sau stres emoțional. Tratamentul implică de obicei o combinație de creme topice cu steroizi sau retinoizi.

Rozaceea – Rozaceea este o problemă comună a pielii feței, caracterizată prin înroșire pe nas, bărbie, obraji și zonele frunții. În cazuri severe, poate afecta ochii sau se poate răspândi la piept, gât și spate. Datorită vizibilității vaselor de sânge în zonele înroșite, se crede că rozaceea are drept cauza anumite anomalii ale vaselor de sânge sau ale țesutului conjunctiv de sub piele, deși alte teorii sugerează că ar putea fi doar o reacție fungică a pielii sau o reacție psihosomatică. Simptomele comune includ înroșirea frecventă a pielii, roșeața persistentă, vasele de sânge vizibile și înmulțirea coșurilor.

Probleme acute ale pielii

Problemele acute ale pielii se referă la afecțiuni care apar pe termen scurt și debutează brusc, dar provoacă simptome severe. Cele mai frecvente probleme acute ale pielii sunt:

  • Negii
  • Pierderea parului
  • Vezicule
  • Bătături și calusuri
  • Arsuri solare
  • Păr încarnat
  • Dermatită
  • Mâncărime
  • Urticarie
  • Vânătăi
  • Chisturi sebacee

Infecții ale pielii

Infecțiile cutanate sunt reacții la bacterii, ciuperci și iritanți virali. Infecțiile bacteriene obișnuite care afectează pielea sunt carbunculii, furunculele, chisturile, abcesele, infecția cu stafilococ și celulita. Infecțiile fungice ale pielii includ pecinginele, piciorul atletului, infecția cu drojdie, infecțiile fungice ale unghiilor și sporotricoza. Infecțiile virale comune, pe de altă parte, includ zona zoster, varicela și Molluscum Contagiosum.

Decolorări ale pielii

Dermatologii se ocupă și de afecțiunile care se manifestă prin decolorarea (depigmentarea) pielii, cum ar fi semnele din naștere, alunițele si pistruii. În multe cazuri, decolorările sunt înnăscute. Cu toate acestea, ele se pot dezvolta și mai târziu în viață.

De cele mai multe ori, semnele din naștere, alunițele și pistruii nu necesită îngrijiri medicale. Totuși, în unele cazuri, fie din cauza dimensiunii și poziționării lor, fie a altor simptome resimțite de pacient, poate fi necesară intervenția unui medic specialist în dermatologie.

Cauzele frecvente ale decolorării pielii sunt genetice sau strans legate de expunerea la soare. Tratamentele utilizate în mod obișnuit includ criochirurgia, electrochirurgia și tratamentele cu laser.

Când ar trebui să apelezi la un dermatolog?

Dacă suferi de acnee severă sau erupții cutanate, roșeață sau pete solzoase pe piele care nu dispar, este recomandat să consulți un dermatolog, deoarece este posibil să fie vorba despre o afecțiune cronică a pielii care necesită tratament pe termen lung.

Dacă suferi de oricare dintre problemele acute ale pielii menționate mai sus, ar trebui să consulți un dermatolog pentru a identifica un tratament eficient. Deși unele remedii la domiciliu pot funcționa, tratamentul medical adecvat poate împiedica reapariția acestor probleme.

Dacă suferi de inflamații, durere, mâncărime și erupții cutanate sau dacă observi umflături sau noduli pe piele, apelează la un dermatolog pentru a determina dacă simptomele au o cauză infecțioasă. Distincția corectă între infecțiile virale, bacteriene și fungice ajută la tratarea eficientă a acestor afectiuni.

Dacă ai o aluniță sau o zona depigmentaă a pielii care este prea mare sau provoacă disconfort, de asemenea, este indicată vizita la dermatolog. Alunițele care deranjează datorită dimensiunii sau zonei în care se află pot fi îndepărtate chirurgical. Unele alunițe, totuși, în special cele care apar după vârsta de 30 de ani sau arată diferit față de alunițele normale, pot fi semne de boală. De asemenea, consultă imediat un dermatolog dacă o aluniță devine dureroasă la atingere sau începe să provoace mancarimi sau să sângereze.

Ce este o consultatie de dermatologie?

Consultul dermatologic este cea mai importantă etapă pentru pacienții care caută rezolvarea problemelor existente care afectează pielea, scalpul, părul, unghiile, buzele și gura, multe dintre acestea putand fi diagnosticate printr-un simplu examen fizic.

O consultație de dermatologie oferă pacientului o cunoaștere clară a stării sale și a opțiunilor de tratament disponibile. Solicitarea unui consult din timp va ajuta la reducerea potentialelor riscuri și complicații care pot apărea din cauza afecțiunilor dermatologice.

Cui se recomandă o consultatie dermatologică?

O consultație dermatologică este recomandată oricărei persoane care prezintă simptome de afecțiuni dermatologice care afectează pielea, părul, scalpul, unghiile, gura și buzele, inclusiv următoarele:

  • Erupții cutanate
  • Mâncărimi ale pielii
  • Excrescențe anormale ale pielii
  • Leziuni ale pielii
  • Dureri cutanate

Consultația este recomandată și pacienților care au fost deja diagnosticați cu afecțiuni dermatologice precum:

  • Eczemă
  • Psoriazis
  • Acnee
  • Dermatită
  • Rozacee
  • Infecții ale pielii
  • Negi
  • Impetigo
  • Pecingine
  • Vitiligo
  • Pierderea părului
  • Tulburări ale unghiilor
  • Tumora de piele sau cancerul de piele

Pentru afecțiuni mai grave, cum ar fi cancerul de piele, o consultație de dermatologie ar trebui să îndrume pacientul să ia o decizie cu privire la tratament, cum ar fi intervenția chirurgicală, chimioterapie sau radioterapie, în cel mai scurt timp posibil.

Cum se desfașoară o consultatie de dermatologie?

Unii pacienți apelează direct la un dermatolog, în timp ce alții se programează pentru un consult dermatologic la trimiterea unui medic generalist sau a unui medic de familie. Consultația durează de obicei aproximativ 20 până la 30 de minute, dar poate dura mai mult în funcție de cât de gravă este situația pacientului.

În timpul consultației, medicul dermatolog va analiza istoricul medical al pacientului, va întreba despre simptome și va examina fizic zona afectată.

În cele mai multe cazuri, un examen fizic este suficient pentru a pune un diagnostic. Cu toate acestea, în unele cazuri, pot fi necesare anumite teste, cum ar fi testele de sânge, raclarea unei mostre de țesut pentru examinare microscopică sau efectuarea unei biopsii.

Odată ce afecțiunea a fost diagnosticată, dermatologul va oferi o imagine de ansamblu asupra opțiunilor de tratament existente, riscurilor acestora, efectelor secundare și rezultatelor așteptate.

În cazurile de afecțiuni dermatologice ușoare, pacientul poate începe tratamentul imediat. În cele mai multe dintre aceste cazuri, tratamentul presupune administarea cutanată sau pe cale orală a anumitor medicamente. În astfel de cazuri, pacienții vor fi rugați să revină după 1 sau 2 luni pentru un nou consult de evaluare, moment în care medicul dermatolog va stabili dacă tratamentul funcționează corect. Dacă nu, planul de tratament va fi ajustat în consecință.

Programează-te pentru o consultație de dermatologie

Te așteptăm într-unul din următoarele centre Affidea:

Timișoara – serviciu disponibil in centrul Affidea-Hiperdia Timisoara
Brașov – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Brasov Carpatex 1
Galați – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Galati
Vâlcea – serviciu disponibil în centrul Sanmed Valcea Clinica
Cluj – serviciu disponibil în centrul Affidea Medsan
Alexandria – serviciu disponibil în centrul Exmed Alexandria Ghica