Cancerul de sân reprezintă cea mai frecventă formă de cancer dezvoltată în rândul femeilor, 1,7 milioane de cazuri noi fiind diagnosticate la nivel mondial în anul 2012, conform datelor OMS.

Cu toate că adevăratele cauze ale apariției cancerului nu sunt cunoscute în totalitate, cercetările epidemiologice au descoperit factori de risc genetici, biologici, de mediu, dar și factori de risc legaţi de stilul de viaţă.

Vârsta este considerată a fi cel mai important factor de risc în apariția cancerului mamar, femeile cu vârsta peste 40 de ani având un risc crescut de a dezvolta aceest tip de afecțiune, sunt de părere specialiștii OMS.

Hormonii, în special estrogenii, joacă de asemenea un rol important în apariția și dezvoltarea cancerului mamar. Potrivit specialiștilor OMS, posibilitatea de îmbolnăvire se dublează în cazul femeilor care ajung la menopauză după vârsta de 54 de ani şi se triplează pentru femeile care aduc primul copil pe lume, după vârsta de 40 de ani.

Istoricul medical joacă, de asemenea, un rol foarte important în apariția acestei afecțiuni, atrag atenția experții OMS. Probabilitatea de a dezvolta o formă de cancer mamar se dublează în cazul unei femei a cărei rude de gradul 1 a suferit de această boală. Deşi aceste cifre par că reflectă o componentă genetică a bolii, experții spun că aceasta atrage doar 5% din cazurile de cancer mamar.

De asemenea, riscul de apariție a cancerului mamar poate fi de patru ori mai mare în cazul unei femei care a suferit și de alte afecțiuni benigne ale sânilor.

Cercetătorii au explorat și legătura dintre cancerul mamar şi stilul de viaţă şi au găsit o serie de legături. Aceștia sunt de părere că lipsa exercițiilor fizice, alimentația nesănătoasă și consumul excesiv de alcool mărește poate mări considerabil riscul de îmbolnăvire, mai ales dacă sunt prezenți și ceilalți factori mai sus menționați.

Sursa: www.who.int