May 28, 2021

Cancerul colorectal – Progresele în diagnosticare precoce au crescut șansele la vindecare

Cancerul colorectal ocupă locul al treilea printre cele mai diagnosticate tipuri de cancer, în întreaga lume, după cancerul de plămâni și cel de sân. În anul 2012, au fost diagnosticate 345 000 de cazuri noi de cancer colorectal în UE, cei mai expuși acestei forme de cancer fiind bărbații, potrivit studiului OCDE – ”Health at a Glance 2014”.

Specialiștii spun că există o serie de factori care favorizează apariţia cancerului colorectal. Printre aceştia se numără vârsta, prezenţa polipilor, colită ulcerativă, o alimentaţie bogată în grăsimi dar şi moştenirea genetică.

Numărul de cazuri este sensibil mai mare în Europa și SUA comparativ cu Asia. Totuşi, ţările orientale care au adoptat alimentaţia de tip occidental, aşa cum este Japonia, au raportat o creştere a numărului de cazuri.

Consiliul European a recomandat implementarea programelor de screening pentru bărbaţi şi femei cu vârste între 50 şi 74 de ani, iar acestea au fost introduse în câteva ţări europene, astfel că există şi unele statistici.

De exemplu, în Germania ratele de screening pentru cancerul colorectal se apropie de 55% din populaţia ţintă.

Progresele în ceea ce priveşte metodele de diagnosticare şi tratament al cancerului colorectal au crescut şansele de supravieţuire ale pacienţilor, în ultimii zece ani. Cele mai notabile progrese sunt în domeniul tehnicilor chirurgicale, radioterapie şi chimioterapie.

Potrivit datelor OCDE, între 2007 şi 2012, cele mai mari rate de supravieţuire s-au înregistrat în Belgia, aproximativ 65% dintre pacienți fiind în viață, după cinci ani de la momentul diagnosticării.

Datorită metodelor de depistare precoce, dar și a noilor metode de tratament, ratele de mortalitate cauzată de cancerul colorectal au scăzut în multe țări din Uniunea Europeană, între anii 2000 – 2011, de la 37,9 la 34,4, la suta de mii de locuitori.

Dintre statele UE, Ungaria continuă să aibă cea mai ridicată rată de mortalitate cauzată de acest tip de cancer, fiind urmată de Slovacia, Croaţia, Slovenia şi Cehia.

Studiile arată că peste 95% dintre cancerele de colon și rectale sunt de tipul adenocarcinom, o formă de cancer a celulelor care se află în straturile de țesut din interiorul colonului și rectului. Cancerul de colon poate fi prevenit dacă polipii care se formează pe aceste țesuturi și care duc la apariția cancerului sunt detectați la timp și îndepărtați.

Recent, au fost recomandate metode de examinare pentru persoanele care nu au simptome, cu scopul de a descoperi timpuriu fie polipii, fie cancerul. În multe cazuri, aceste teste pot descoperi cancerele colorectale în fază timpurie și, astfel, pot îmbunătăți masiv șansele de succes ale tratamentului.

Metodele de testare cuprind:

– examenul fizic – ca parte a vizitei obișnuite la medicul curant;

– testarea prezenței microscopice a sângelui în materia fecală, sub formă de hemoragii oculte

– colonoscopie – este o examinare endoscopică în care este folosit un tub ce este introdus în colon pentru a observa modificări sau polipi care ar putea fi debutul unui cancer;

– clisma cu bariu – este o examinare radiologică care fotografiază colonul

Potrivit specialiștilor, dacă este identificat în stadiu incipient, cancerul la colon este vindecabil în proporție de 90%.

Dacă medicul specialist consideră că există suspiciunea unui cancer la colon, sunt recomandate testări suplimentare, pentru a certifica prezența bolii și a vedea dacă aceasta s-a răspândit.

Pentru a identifica prezența cancerului, specialiștii recomandă realizarea unei biopsii, care poate fi executată în cursul examenului de colonoscopie, dar și efectuarea unor teste de sânge pentru identificarea unor substanțe care sunt eliberate în sânge de către celulele canceroase din colon sau rect.

În cazul suspiciunii sau confirmării prezenței cancerului la colon, medicul poate recomanda și efectuarea unei tomografii computerizate (CT). Aceste investigații pot oferi informații referitoare la dimensiunea și localizarea tumorii inițiale și pot detecta alte anomalii care indică răspândirea bolii.

Scanarea PET/CT este recomandată pentru stabilirea stadiului de dezvoltare a cancerului la colon sau rect, dar și pentru analizarea răspunsului tumorilor la terapie.

În ceea ce privește monitorizarea post-chirurgicală și după efectuarea tratamentului, scanarea PET/CT este extrem de importantă pentru a identifica revenirea celulelor canceroase și identificarea noului tratament care ar trebui instituit.