Cancerul de sân este cel mai frecvent dintre cancerele femeii, în România ocupând primul loc ca boala și cauză de mortalitate prin cancer la femei. Aflați mai multe despre cancerul la sân, care sunt factorii de risc în apariția acestuia, simptomele, modalitățile de diagnostic și tratament, din interviul cu Dr. Ioana Buzoianu, Medic Specialist Oncologie, Affidea Constanța.

 

Care sunt cele mai importante simptome ale cancerului la sân?

Cel mai frecvent simptom este depistarea unui nodul nedureros la nivelul sânului sau axilei.

Alte simptome sunt modificări ale formei și mărimii sânului, modificarea pielii de pe sâni (modificarea de culoare sau de textură a pielii), scurgeri la nivelul mameloanelor, modificări ale mameloanelor  (retracții mamelonare), apariția crustelor la nivelul mamelonului etc.

 

Care sunt factorii de risc în aparitia cancerului la sân?

Este greu de spus de ce unele femei pot dezvolta cancer de sân și altele nu. Există factori de risc:

 • Vârsta – pe măsură ce femeile înaintează în vârstă, crește riscul de cancer mamar.
 • Istoricul din familie – dacă există cazuri semnalate în familie, la rudele de gradul unu (mamă, soră, fiică), mai ales înainte de vârsta de 45 de ani, atunci riscul de a dezvolta acest tip de cancer este foarte mare. Atunci când mai multe persoane din aceeași familie (chiar și de sex masculin) au fost afectate de cancer mamar și/sau ovarian, trebuie suspectată o predispoziție genetică (genele BRCA1 și BRCA2 sunt principalele implicate în formele familiale de cancer mamar).
 • Nodul sau diagnostic precedent de cancer mamar – dacă în trecut o pacientă  a avut un cancer mamar, acest lucru duce la creșterea riscului de apariție a unui cancer mamar la celălalt sân. De asemenea, istoricul personal de afecțiuni benigne ale sânului (hiperplazie lobulară sau ductală) crește foarte mult riscul de a dezvolta cancer de sân.
 • Densitatea sânilor – femeile care au un țesut mamar mai dens pot avea risc mai mare de a dezvolta această boală.

 

Alți factori de risc pentru dezvoltarea cancerului de sân sunt:

 • Prima menstruație la o vârstă precoce (mai mică de 12 ani)
 • Radioterapia efectuată în copilărie sau adolescență, la nivelul sânilor sau toracelui (pentru alte cauze medicale – de obicei limfoame)
 • Tratamente cu estrogeni (utilizarea curentă a pilulelor contraceptive, mai ales înainte de prima sarcină)
 • Vârsta înaintată la nașterea primului copil (peste 35 de ani)
 • Supraponderabilitatea și obezitatea
 • Dieta bogată în grăsimi
 • Consumul băuturilor alcoolice și fumatul.

 

Ce stil de viață ar trebui adoptat pentru a preveni cancerul mamar? Ce rol joacă autoexaminarea periodică a sânilor pentru un diagnostic timpuriu?

Nimeni nu știe cu precizie cauza cancerului de sân. Ceea ce știm însă este faptul că, dacă este descoperit din timp, există mai multe opțiuni terapeutice și o șansă mai bună de supraviețuire.

Stilul de viață care ar trebui adoptat se referă la: menținerea unei greutăți normale, practicarea de exerciții fizice zilnic, limitarea consumului de grăsimi și de alcool, limitarea consumului de hormoni (contraceptive sau de substituție în menopauză).

Autoexaminarea sânilor trebuie să facă parte din rutina săptămânală. Astfel se poate depista imediat orice modificare aparută la nivelul sânilor și axilelor. Examinarea trebuie efectuată la femeile tinere după perioadele de ciclu menstrual, atunci când sânii sunt mai puțin sensibili la palpare. Depistarea oricărui nodul de consistență tare trebuie să conducă pacienta către un consult de specialitate.

 

Care sunt cele mai importante metode de diagnostic imagistic al cancerului la sân și dacă puteți să ne spuneți rolul fiecăreia și când se efectuează?

Metode de diagnostic imagistic:

 • Mamografia – După împlinirea vârstei de 40 de ani, recomand a se va efectua o dată la 2 ani. Se programează la câteva zile de la sfârșitul perioadei menstruale.
 • Ecografia – Femeile sub 40 de ani au sâni cu o densitate mai mare și de aceea mamografia nu este relevantă în stabilirea diagnosticului. O ecografie va arăta orice nodul sau anomalie prezentă.
 • RMN mamar – reprezintă o metodă complementară de diagnostic pentru caracterizarea formațiunilor nodulare mamare.

Metoda (non-imagistică) de certitudine în diagnosticul cancerului la sân este reprezentată de biopsie.

 • Biopsia – Reprezintă recoltarea unei probe de țesut mamar și testarea ei într-un laborator de anatomie patologică pentru a vedea dacă certifică existența celulelor canceroase sau nu. Se mai poate face o biopsie la nivelul ganglionilor limfatici de la nivelul axilelor pentru a vedea dacă au fost sau nu afectați.

 

Care sunt principalele metode de tratament în cancerul la sân?

Tratamentul cancerului de sân include intervenția chirurgicală care poate fi mastectomia (sau extirparea sânului) sau extirparea nodulilor mamari cu păstrarea sânului. Radioterapia utilizează razele X de mare energie pentru a distruge eventualele celule canceroase rămase după intervențiile chirurgicale.

Alte tratamente sunt: chimioterapia, terapia hormonală și terapiile de modificare a răspunsului biologic (terapii "țintite").

Tratamentul combină, de obicei, metode de intervenție care:

- acționează asupra cancerului la nivel local (precum chirurgia și radioterapia).

- acționează asupra celulelor canceroase din tot corpul, prin intermediul terapiilor sistemice (precum chimioterapia, terapia hormonală, terapiile biologice).

Terapiile specifice au beneficii, riscuri și contraindicații specifice, iar medicul oncolog va stabili cele mai bune opțiuni.

 

Dr. Ioana Buzoianu, Medic Specialist Oncologie, Affidea Constanta

*Articolul are un rol pur informativ și nu substituie consultul medical specializat. Investigațiile imagistice se realizează doar la recomandarea medicului specialist.