Peste 90% dintre cazurile de cancer la sân diagnosticate în stadiu incipient pot fi tratate cu succes. De aceea, investigatiile efectuate la timp sunt foarte importante in stabilirea diagnosticului corect si stadializarea cancerului mamar.

Cancerul la sân are mai multe stadii, cuprinse intre 0 si IV, iar pentru depistarea si începerea tratamentului sunt necesare o serie de teste.

Care sunt primii pași?

Pentru a colecta informațiile necesare, medicul dumneavoastră vă va adresa câteva întrebări despre istoricul medical, va efectua o examinare fizică amănunțită și va evalua toate analizele realizate.

Dacă ați suferit deja o intervenție chirurgicală pentru eliminarea tumorii și a ganglionilor limfatici din apropiere, medicul va examina raportul anatomopatologic pentru a determina stadiul bolii și pentru a stabili schema de tratament.

Medicul va selecta investigatiile de diagnostic pentru stadializarea cancerului la sân.

Testele pentru stadializarea cancerului la sân includ:

 • Analize de sânge. Analizele de sânge îi oferă medicului o imagine asupra sănătății dumneavoastră generale și indicii privind testele suplimentare necesare pentru determinarea stadiului bolii. Analizele de sânge pot include o hemoleucogramă completă și analize de biochimie a sângelui, pentru a evalua funcția renală și hepatică.
 • Teste de imagistică a sânului.Mamografia digitală, ecografia mamară și RMN-ul de sân îi oferă medicului mai multe informații despre afecțiunea oncologică și îl ajută să determine dacă sunt necesare teste de imagistică suplimentare.
 • Teste de imagistică suplimentare.Testele de imagistică suplimentare pot fi utilizate pentru depistarea celulelor canceroase care s-au răspândit în alte zone ale corpului. Nu toate persoanele cu cancer mamar au nevoie de aceste teste, astfel că trebuie să întrebați medicul care sunt testele cele mai potrivite pentru dumneavoastră. Testele de imagistică suplimentare pot include o scintigrafie osoasă, tomografie computerizată (CT) sau PET/CT.

Stadiile cancerului la sân

Stadiile cancerului la sân variază de la 0 la IV, cu mai multe subcategorii. Un stadiu mai mic indică un cancer incipient, în timp ce un stadiu ridicat reflectă un fază avansată a bolii.

Stadiul 0

Acest stadiu indică un cancer la sân non-invaziv. Carcinomul ductal in situ (DCIS) este un exemplu de cancer în stadiu 0.

Stadiul I

Acesta este un stadiu incipient de cancer invaziv în care:

 • Tumora măsoară maxim 2 centimetri (cm) sau aprox. 3/4 inch în diametru.
 • Cancerul nu se răspândește în afara sânului și nu afectează ganglionii limfatici.

Stadiul II

Acest stadiu descrie cancerele invazive caracterizate prin unul din următoarele elemente:

 • Tumora are un diametru mai mic de 2 cm (aprox. 3/4 inch) dar s-a răspândit la ganglionii limfatici axilari.
 • Nu sunt urme de tumoră în sân, însă celulele canceroase sunt prezente în ganglionii limfatici axilari.
 • Tumora are un diametru între 2 și 5 cm (aprox. 3/4 - 2 inch) și s-a răspândit sau nu la ganglionii limfatici axilari.
 • Tumora are un diametru mai mare de 5 cm (2 inch) dar nu s-a răspândit la ganglionii limfatici.

Stadiul III

Cancerele la sân în stadiu III sunt împărțite în trei categorii - IIIA, IIIB și IIIC - pe baza mai multor criterii. Prin definiție, cancerele de stadiu III nu s-au răspândit la distanță.

De exemplu, o tumora de stadiu IIIA are un diametru mai mare de 5 cm (2 inch) și s-a răspândit la trei ganglioni limfatici axilari. Alte tumori de stadiu IIIA pot fi de orice dimensiuni și s-au răspândit la mai mulți ganglioni limfatici. Ganglionii limfatici se unesc între ei sau aderă la țesutul învecinat.

În cancerul la sân în stadiu IIIB, o tumora de orice mărime s-a răspândit la țesuturile din apropierea sânului - piele și mușchii toracici - și posibil la ganglionii limfatici din sân și din zona axilară. Stadiul IIIB include și cancerul la sân inflamator, un tip de cancer la sân rar întâlnit, dar agresiv.

În cazurile de cancer la sân în stadiu IIIC, tumora de orice mărime s-a răspândit la:

 • 10 sau mai mulți ganglioni limfatici axilari
 • Ganglionii limfatici de deasupra sau de sub claviculă și în apropierea zonei cervicale
 • Ganglionii limfatici din sân și din zona axilei

Stadiul IV

Cancerul la sân în stadiu IV s-a răspândit la zone îndepărtate din corp, precum plămâni, ficat, oase sau creier.

 

*Articolul are un rol pur informativ și nu substituie consultul medical specializat. Investigațiile imagistice se realizează doar la recomandarea medicului specialist.