June 1, 2021

Ce este și cum tratăm tahicardia? – Prof. Dr. Eduard Apetrei

"""tensiune

Profesor Doctor Eduard Apetrei, medic primar cardiolog, Vicepreședinte al Academiei de Științe Medicale și colaborator al Affidea Fundeni, a vorbit pentru site-ul oficial al Affidea România despre principalele simptome ale tahicardiei, diagnosticarea corectă și tratamentul eficient al acestei afecțiuni.

Domnule Profesor Doctor Eduard Apetrei, mai întâi spuneți-ne ce este tahicardia și cum se manifestă ea, care sunt principalele simptome?

Tahicardia înseamnă, pe scurt, o frecvență a bătăilor inimii peste o anumită limită, adică bătăi mai multe decât este normal pe unitatea de timp.

O limită firească a bătăilor inimii este între 60 și 90 de bătăi/minut, însă ritmul depinde de mai mulți factori. De exemplu, în cazul unui copil, această frecvență poate depăși 100 de bătăi/minut, în timp ce în cazul unei persoane mai în vârstă, frecvența este una mai redusă, în jur de 50 de bătăi pe minut.

Cauzele, în afara bolilor de inimă ce produc tahicardie, sunt dintre cele mai obișnuite cum ar fi emoțiile puternice, unele nevroze, efortul fizic, fumatul, consumul exagerat de cafea, băuturi energizante sau alte stimulente. Bineînțeles, există și cazuri de afecțiuni extracardiace cum ar fi anemia, febra, hipertiroidia.

O persoană care suferă de tahicardie are în primul rând senzația de palpitații, bătăi rapide cu frecvență regulată sau cu întreruperi, însoțită cel mai adesea de teamă, transpirații, tremurături ale extremităților. Frica induce impuls puternic pentru creșterea frecvenței cardiace și, astfel, se poate intra într-un cerc vicios.

Un pacient care prezintă simptomele tahicardiei va trebui să consulte un medic pentru a investiga cauzele apariției tahicardiei și a vedea dacă este o cauză funcțională sau organică. De obicei, persoanele tinere, și mai ales femeile, au tahicardii funcționale.

Domnule Profesor Apetrei, care sunt investigațiile recomandate în acest caz pentru obținerea unui diagnostic corect?

În primul rând, medicul consultă bolnavul, îi măsoară pulsul la inimă și cel periferic și îi face o electrocardiogramă pentru a-l ajuta la depistarea posibilelor cauze ale tahicardiei. În situația în care pacientul nu prezintă tahicardie sau simptomele acesteia în momentul în care se prezintă la doctor, se poate apela la un examen prin care se înregistrează bătăile inimii pe o durată care poate varia de la 24 ore la 7 zile, sau chiar mai mult, în funcție de evaluarea medicului specialist.

Pe toată această durată este înregistrată frecvența cardiacă, care se descarcă mai apoi pe un calculator, doctorul analizează ulterior fiecare moment și evoluția pacientului pe perioada în care a purtat acest aparat, iar în baza acestor elemente poate stabili o anumită conduită terapeutică și tratamentul corespunzător. Bolnavul poate semnala, însă, dacă în perioada de monitorizare a avut sau nu tulburări de această natură, la ce oră și cât a durat.

Care sunt, în prezent, cele mai moderne și eficiente metode de tratament ale tahicardiei?

Depinde foarte mult de cauza care a generat afecțiunea și care ar trebui înlăturată. Dintre medicamentele cele mai folosite pot să menționez beta blocantele, sedativele, dar recomand renunțarea imediată la stimulentele și energizantele pe care le-am amintit anterior. Pe de altă parte, bolnavul care suferă de tahicardie paroxistică ventriculară are astăzi la dispoziție numeroase alte tratamente, inclusiv intervenționale, dar numai după o evaluare corectă făcută de un medic specialist.

În acest caz, trebuie descoperit locul de unde pleacă tahicardia și, cu ajutorul unui sistem, un cateter, se țintește locul respectiv cu unde de radiofrecvență. De asemenea, există posibilitatea folosirii așa-numitelor defibrilatoare implantabile.

Tehnologia ne ajută mult în tratarea acestor bolnavi, iar viitorul este și mai promițător, în sensul că vom beneficia de sisteme din ce în ce mai eficiente și performante care vor ajuta la tratamentul tuturor acestor pacienți. În prezent, sistemele au nevoie de baterii, de energie pentru a funcționa.

În viitor, vom avea sisteme care își vor lua energia din organism, vor capta energia existentă în organism. Sistemele acestea vor fi miniaturizate astfel încât doctorul le poate dirija din afară acolo unde are nevoie. “Science-fiction” este la ușa noastră, se lucrează la aceste sisteme.

Domnule Profesor, care sunt complicațiile tahicardiei, în cazul în care aceasta nu este tratată corespunzător și cum le putem evita?

Tahicardiile funcționale nu au consecințe decât dacă durează o perioadă mai lungă și nu pot fi tratate.

Inima ce se contractă foarte des va obosi, iar oboseala inimii se traduce prin faptul că bolnavul respiră prost, nu mai poate face eforturi fizice și apare ceea ce noi numim insuficiență cardiacă.

La ce obiceiuri alimentare ar trebui să renunțe persoanele care se confruntă cu astfel de probleme de sănătate?

Recomand pacienților să renunțe la fumat și să diminueze semnificativ consumul de cafea și alcool.

Alcoolul este o problemă importantă deoarece consumat în cantitate mare are efecte dezastruoase asupra inimii, ficatului și creierului. Un pahar sau două pe zi au rol benefic asupra sănătății, dar de la două pahare de vin în sus poate crește tensiunea arterială, apare tahicardia și intervin și alte riscuri.

Întotdeauna atrag atenția pacienților mei asupra cantității de sare consumată și a alimentelor care reglează dinamica intestinală, iar aici mă refer în special la fibre, pentru menținerea unui stil de alimentație sănătos. La toate acestea, trebuie adăugată mișcarea care poate compensa până la un punct un anumit dezechilibru pe care, cu anumite ocazii, oamenii îl mai fac.