June 18, 2021

Ce exerciții fizice puteți face dacă ați fost diagnosticată cu Osteoporoză

"DXA"

Dacă ați fost diagnosticată cu osteoporoză, ați putea crede că exercițiile fizice pot duce la anumite fracturi și de aceea trebuie evitate. De fapt, folosirea mușchilor vă ajută să vă protejați oasele.

Osteoporoza este o cauză majoră a dizabilității la femeile în vârstă și poate duce la fracturi la nivelul șoldului și coloanei vertebrale – ceea ce vă poate afecta grav mobilitatea și independența.

Anumite tipuri de exerciții fizice întăresc mușchii și oasele, în timp ce alte tipuri sunt concepute pentru a vă îmbunătăți echilibrul, ceea ce poate ajuta la prevenirea căderilor.

 

Beneficiile exercițiilor fizice

Nu este niciodată prea târziu să începeți să faceți exerciții fizice. Pentru femeile aflate în postmenopauză, activitatea fizică regulată poate:

  • Crește puterea musculară
  • Îmbunătăți mobilitatea soldului
  • Reduce riscul de fracturi osoase
  • Menține sau îmbunătăți postura
  • Poate scădea intensitatea durerilor de oase

Consultați-vă medicul înainte de a începe orice program de exerciții pentru osteoporoză.

Gândiți-vă la ce fel de activități fizice puteți încerca și alegeți ceva care să vă facă plăcere, va fi mult mai ușor să includeți acel tip de exerciții fizice în rutina dumneavoastră zilnica.

Următoarele tipuri de activități sunt recomandate persoanelor cu osteoporoză:

  • Exerciții moderate de forță pentru partea superioară a spatelui
  • Exerciții aerobice cu ridicarea de greutăți moderate
  • Exerciții de flexibilitate
  • Exerciții de stabilitate și de echilibru

În funcție de gradul de osteoporoză și riscul de fractură pe care îl aveți, ați putea fi descurajați să faceți anumite exerciții. Adresați-vă medicului dumneavoastră și aflați ce exerciții sunt potrivite pentru starea dumneavoastră.

 

Exercițiile de forță

Acestea includ utilizarea de greutăți moderate, benzi de rezistență sau propria greutate corporală pentru a întări toate grupele musculare majore, în special mușchii spatelui, importanți pentru postură. Astfel de exerciții pot ajuta, în unele cazuri, și la menținerea densității osoase.

Exercițiile de forță trebuie adaptate la capacitatea și toleranța dumneavoastră, mai ales dacă aveți dureri. Un terapeut fizic sau un antrenor personal cu experiență în lucrul cu persoanele care suferă de osteoporoză vă pot ajuta cu aceste exerciții. Tehnica corespunzătoare este esențială pentru a preveni rănirile și pentru a obține beneficiul maxim în cazul acestui tip de antrenament.

 

Activități aerobice

Mersul pe jos și dansul sunt două dintre exemplele la care vă puteți gândi în astfel de cazuri.

Aceste tipuri de exerciții lucrează direct pe oasele picioarelor, șolduri și coloana vertebrală inferioară pentru a încetini pierderea mineralelor. Ele oferă, de asemenea, beneficii cardiovasculare, care stimulează sănătatea sistemului cardiovascular și a sistemului circulator.

Este important ca activitățile aerobice să nu fie singurul program de exerciții fizice pe care îl faceți. De asemenea, este important să lucrați la forță, flexibilitate și echilibru.

 

Exerciții de flexibilitate

Mișcarea articulațiilor vă ajută să vă mențineți oasele într-o stare buna. Întinderea se efectuează cel mai bine după încălzirea mușchilor, la sfârșitul sesiunii de exerciții fizice sau după o încălzire de 10 minute. Acestea ar trebui să fie făcute ușor și încet.

Evitați întinderi care vă flexează coloana vertebrală sau vă provoacă să vă aplecați prea mult. Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a afla ce fel de exerciții de flexibilitate sunt recomandate pentru dumneavoastră.

 

Exerciții de stabilitate și de echilibru

Prevenirea căderii este deosebit de importantă pentru persoanele cu osteoporoză. Exercițiile de stabilitate și echilibru ajută mușchii să colaboreze într-un mod care vă poate menține mai stabil, fiind astfel mai puțin probabil să cădeți.

Exercițiile simple cum ar fi staționarea pe un picior sau exercițiile pe bază de mișcare, cum ar fi tai chi, vă pot îmbunătăți stabilitatea și echilibrul.

 

Mișcări de evitat

Dacă aveți osteoporoză, nu este recomandat să faceți următoarele tipuri de exerciții: sărituri, alergări sau jogging, acestea pot duce la fracturi în oasele slăbite. Evitați mișcările rapide, alegeți exerciții cu mișcări lente, controlate.

Exercițiile în care vă aplecați în față și răsuciți talia, vă pot crește riscul de fracturi sau compresie în coloana vertebrală, dacă aveți osteoporoză.

Alte activități care vă pot solicita să vă îndoiți sau să vă răsuciți cu forța în talie sunt golful, tenisul, bowlingul și unele exerciții de yoga, de aceea este recomandat să le evitați în cazul în care ați fost deja diagnosticat cu osteoporoză.

Dacă nu sunteți sigură cât de sănătoase sunt oasele dumneavoastră, discutați cu medical dumneavoastră. Nu lăsați teama de fracturi să va împiedice să fiți activă.

Sursa: MayoClinic

 

*Articolul are un rol pur informativ și nu substituie consultul medical specializat. Investigațiile imagistice se realizează doar la recomandarea medicului specialist.