May 27, 2021

Depresia: simptome, cauze și tratament – interviu cu Dr. Mihaela Oprea

""Doamna Dr. Mihaela Oprea, medic primar Psihatrie în cadrul Clinicii Affidea Constanța, a vorbit pentru site-ul oficial al Affidea România despre principalele cauze ale depresiei, afecțiune cu care se confruntă peste 350 de milioane de persoane din lumea întreagă, conform statisticilor OMS, despre modul în care aceasta se manifestă și opțiunile de tratament existente pentru ca pacientul să-și poată relua activitatea cât mai curând.

Doamna doctor Mihaela Oprea, vă rugăm să ne spuneți mai întâi ce este depresia și cum se manifestă aceasta, care sunt principalele simptome?

Depresia este o tulburare a stării de dispoziție, prezentă pentru cel puțin două săptămâni, și caracterizată de o serie de simptome precum: tristețe, diminuare a interesului și a plăcerii pentru aproape toate activitățile, scădere în greutate sau, dimpotrivă, creștere ponderală, insomnie, neliniște psihică, oboseală sau scăderea energiei, sentimente de vinovăție, idei recurente legate de moarte.

În mod tradițional, se consideră că depresia apare mai frecvent în sezonul rece, dar în ultima perioadă observăm că aceasta nu mai este neapărat o regulă.

Peste 350 de milioane de persoane din lumea întreagă suferă de depresie sau de o tulburare de acest tip, potrivit celor mai recente date ale Organizației Mondiale a Sănătății. Care sunt cele mai frecvente cauze ale depresiei?

Cauzele depresiei pot fi complexe. Un rol important în apariția episoadelor depresive îl pot juca dezechilibrele de la nivelul sistemului nervos central și/sau dezechilibrele în axa neuro-endocrină, tiroidiană și adrenală. Alți factori care pot contribui la apariția depresiei sunt factorii genetici. Stresul, de asemenea, joacă în numeroase cazuri un rol important în apariția episoadelor de depresie, iar în prezent suntem supuși, în principal prin natura activităților profesionale, la un cumul de factori de stres mult mai puternici decât înainte. Orice pierdere pe care omul o resimte, pe plan profesional, dar și sentimental, poate fi un factor declanșator al unui episod de depresie.

Ce este de făcut când o persoană prezintă simptomele acestea și care sunt pașii pe care ar trebui să îi urmeze mai departe pentru a scăpa de această afecțiune și a se întoarce la o viata normala?

Persoana în cauză se poate adresa mai multor specialiști. Unul dintre aceștia este psihologul, altul poate fi medicul de familie și, poate cel mai important, medicul psihiatru, care poate aprecia gradul de severitate al depresiei și modul cel mai eficient de tratament al pacientului.

Dacă intensitatea depresiei este una ușoară, declanșată de evenimente stresante, dar nu majore, pacientul poate trece printr-un proces de psihoterapie, sub îndrumarea unui psiholog cu experiență clinică, iar acesta va aprecia dacă este oportună și contactarea unui medic psihiatru.

În cazul în care depresia se manifestă pe o perioadă mai lungă de timp, cu o intensitate accentuată, atunci este imperios necesară adresarea pacientului către un medic specialist psihiatru pentru evaluare și adoptarea unei scheme de tratament adecvată.

Diagnosticul corect poate fi pus și de către medicul de familie și de medici de altă specialitate, dar conduita terapeutică este de dorit să fie stabilită de către specialistul psihiatru. Acesta evaluează simptomele, durata și intensitatea acestora, stabilește diagnosticul și schema potrivită de tratament.

Diagnosticul pozitiv al depresiei este unul clinic, se stabilește pe baza simptomelor clinice. Nu există analize speciale de laborator sau investigații imagistice care să pună în evidență tulburarea depresivă.

Cum se tratează corect depresia și când se impune medicația antidepresivă?

Depresia se tratează cu ajutorul medicamentelor antidepresive, iar în prezent gama medicamentelor antidepresive este foarte largă, au apărut medicamente noi, cu eficiență sporită și cu efecte adverse mult mai reduse decât vechile medicamente.

Pe lângă tratamentul antidepresiv, în funcție de intensitatea episodului, se pot adăuga medicamente ortotimizante și chiar antipsihotice în doze mici. De asemenea, o depresie poate răspunde foarte bine la psihoterapie. Asocierea tratamentului medicamentos cu psihoterapia poate conduce de cele mai multe ori la rezultate spectaculoase de recuperare după o astfel de problemă medicală.

Din păcate, sunt mulți pacienți care după primele semne de îmbunătățire a simptomatologiei au convingerea că au depășit episodul și renunță prematur la tratamentul antidepresiv, iar simptomele reapar și poate cu o intensitate mai mare decât prima dată. De aceea, recomand pacienților să-și finalizeze tratamentul, conform recomandării medicului specialist în grija căruia se află.

Dacă intensitatea depresiei incapacitează pacientul, atunci este de dorit ca acesta să întrerupă temporar activitatea la locul de muncă, în funcție de recomandarea medicului curant. Ideal ar fi ca acesta să-și reia activitatea obișnuită cât mai devreme, pentru că o activitate susținută este un factor de predicție bun pentru evoluția unei depresii.

Cât de mult contează sprijinul celor apropiați, al familiei sau al prietenilor, pentru succesul unui astfel de tratament?

Contează foarte mult. De multe ori, prietenii și familia au un rol primordial în recuperare, pentru că ei sunt cei care sugerează pacientului că ar avea nevoie de un consult psihiatric și îl pot încuraja într-un astfel de demers.

În plus, un pacient care se bucură de sprijinul familiei întotdeauna va reacționa mai bine la tratament, iar rezultatele pe termen lung vor fi mult mai bune decât în cazul unui pacient care este singur și nu beneficiază de un sprijin psiho-social.

Apariția primului episod depresiv nu poate fi anticipată, dar următoarele episoade depresive pot fi prevenite printr-un tratament de menținere antidepresiv.

În plus, în cazul unui episod de recădere, pacientul își poate recunoaște simptomele mai rapid și se poate adresa la timp specialistului, fără a mai ajunge la episoade depresive de intensitate severă.

* Acest articol are rol informativ și nu se substituie consultului medical.