May 21, 2021

Dose Excellence: Pentru Affidea, siguranța pacienților este o prioritate – interviu cu Dr. Cristiana Ciortea

În fiecare centru medical Affidea, siguranța pacienților este o preocupare principală. Mai multe proceduri au fost implementate în acest sens pentru siguranța pacienților și furnizarea celor mai bune rezultate medicale. Află mai multe despre campania Dose Excellence de la Dr. Cristiana Ciortea, medic primar Imagistica în cadrul Affidea.

Ce reprezintă campania Dose Excellence și ce obiectiv principal urmărește?

Campania Dose Excellence este un proiect ambiţios al cărui rezultat se doreşte a fi realizarea unor investigaţii computer tomografice optime pentru un diagnostic şi un tratament corect al pacientului. Prima parte a proiectului a constat din observarea, măsurarea şi analiza practicilor computer tomografice existente în fiecare centru medical Affidea.

În a doua parte a proiectului, care este în curs de derulare acum, se analizează justificarea parametrilor tehnici ai protocoalelor de investigaţie aplicate, se încearcă standardizarea acestora, astfel încât în toate centrele din grup să se aplice aceleaşi protocoale de investigaţie pentru o anumită indicaţie clinică şi se depun eforturi pentru optimizarea acestor protocoale, astfel încât investigaţia computer tomografică să poată conduce la un diagnostic corect utilizând o doză de iradiere minimă necesară aplicată pacientului.

Ce ar trebui să știe pacienții noștri în privința siguranței lor atunci când se programează la o investigație CT în centrele Affidea?

În momentul în care un pacient se programează pentru o investigaţie CT în centrele Affidea, el trebuie să ştie că i se va efectua cea mai potrivită investigaţie în raport cu suspiciunea diagnostică şi că investigaţia CT efectuată este realizată de o echipă de specialişti care se gândesc la protecţia acestuia şi au făcut posibil ca doza de iradiere aplicată pacientului să fie cât mai redusă posibil.

Ce anume presupune optimizarea dozei într-o investigație CT?

Optimizarea dozei înseamnă aplicarea unui protocol de investigaţie care să respecte principiul de bază european general aplicabil pentru radioprotecţia pacientului în cazul investigaţiilor care utilizează radiaţii X, şi anume principiul ALARA. Principiul ALARA (As Low as Resonably Achievable) presupune ca investigaţia CT să fie efectuată astfel încât să se obţină imagini de cea mai bună calitate, utile pentru diagnostic şi tratament, cu cea mai mică doză de iradiere posibilă.

Cât de importante sunt tehnologia și protocoalele în medicina modernă?

În medicina modernă, tehnologia este indispensabilă. Progresul tehnic este baza materială a progresului medical şi ştiinţific. Protocoalele reprezintă o îmbinare a resurselor materiale cu resursa umană, cu omul, cu profesionistul, pentru realizarea unui act medical de calitate.

Cele mai bune rezultate se obţin doar din munca în echipă, iar în medicină, ca şi în alte domenii, există echipe, la nivel de sisteme, la nivel de grupuri, la nivel de clinici, la nivel de departamente. Aparatul depinde de om. Omul depinde astăzi de aparat. Şi, poate cel mai important, oamenii depind de oameni. Dacă acest lucru este înţeles, apreciat şi aplicat, atunci succesul este foarte aproape.

Cum apreciați campania Dose Excellence din punct de vedere al standardelor europene în privința investigațiilor imagistice sigure?

Proiectul Dose Excellence reprezintă efortul echipei Affidea de încadrare în prevederile Directivei Europene EURATOM nr. 59 din 5 decembrie 2013 privind standardele de bază de siguranţă pentru protecţia împotriva pericolelor datorate expunerii la radiaţii ionizante.

*Acest material are rol pur informativ și nu poate substitui consultul/recomandarea medicului specialist.

Îți poți face o programare într-una din clinicile Affidea|Hiperdia sunând la numărul 021 9338 sau completând formularul online.