July 12, 2021

Examinarea RMN coloana în clinica Affidea Cluj – interviu cu Dr. Iulian Raus

Affidea Cluj oferă pacienților investigații de Rezonanta Magnetica (RMN) realizate cu un echipament de ultimă generație de 3 Tesla – SIGNA Pioneer GE. Echipamentul ultraperformant oferă o calitate excelenta a imaginii medicale, astfel încât rezultatul să fie unul corect și oferit într-un timp cât mai scurt. 

Aparatul a fost proiectat special pentru a ține cont de diversele nevoi ale pacienților, astfel încât aceștia să beneficieze de mai mult confort și să se simtă mai relaxați pe timpul investigației. Aflați mai multe despre investigația RMN coloană din interviul cu Dr. Iulian Raus – Medic Primar Radiologie și Imagistica Medicala – Affidea Cluj.

 

Când este necesară efectuarea unui examen RMN de coloană? Care sunt indicațiile?

RMN de coloană se efectuează la indicația medicului specialist în următoarele situații:

-dureri  lombare, dorsale și cervicale în cadrul patologiei degenerative discovertebrale, respectiv hernia de disc și discopatia

-traumatismele vertebromedulare, având în vedere că numai prin  RMN sunt evidențiate leziunile măduvei spinării și hematoamele

-tumorile vertebrale

-infecțiile vertebrale, respectiv spondilodiscita

-malformațiile vertebromedulare congenitale (de exemplu: malformația Chiari, siringomielia, meningocelul etc.)

-inflamațiile vertebrale precum spondilita anchilopoietica și poliartrita reumatoidă

-complicațiile postoperatorii imediate sau tardive

 

Care sunt cele mai frecvente cauze pentru care un pacient ajunge să aibă nevoie de o examinare RMN de coloană?

Cauzele cele mai frecvente pentru care un pacient are nevoie de o investigație RMN de coloană sunt:

-durerea la nivelul coloanei care nu dispare după 2 săptămâni de tratament

-durerea vertebrala iradiată, însoțită de parestezii sau deficit motor

-metastazele osoase

-traumatismele coloanei din accidentele de circulație, însoțite de probleme neurologice

Sunt considerate urgente și se efectuează RMN de prima intenție în următoarele situații: deficitul neurologic progresiv, sindromul de coada de cal (incontinenta de urina și materii fecale) și suspiciunea de secțiune de măduva.

 

Când nu este recomandată această investigație imagistica?

Aceasta investigație nu se efectuează (contraindicație absoluta) pentru purtătorii de pace maker, valve metalice cardiace, corpi străini metalici intraoculari și implanturi cohleare metalice.

Exista contraindicații relative pentru pacienții cu proteze metalice, clipuri anevrismale, întrucât după anul 2000 în comunitatea europeana majoritatea dispozitivelor și protezelor sunt confecționate din materiale neferomagnetice (titan, nichel), astfel, pacienții care au montate aceste dispozitive după anul 2000 pot efectua RMN.

Pacienții purtători de proteze de oțel montate înainte de anul 2000 pot efectua RMN pe echipamente de maxim 1,5 Tesla. În timpul examinării poate apărea o ușoară încălzire a segmentului examinat (ex: coapsa în cazul protezelor de sold), dar care nu contraindică examinarea.

O situație specială este reprezentată de femeile însărcinate în primul trimestru, a căror examinare prin RMN este contraindicată, însă investigația se poate efectua după vârsta sarcinii de 3 luni sau când beneficiul examinării depășește riscul cauzat de neefectuarea examenului RMN (de exemplu: o tumoră care nediagnosticată și implicit netratată pune în pericol viața mamei și a fătului).

 

Care sunt beneficiile unei investigații RMN de coloană? Ce probleme poate depista un examen RMN de coloană în comparație cu alte investigații imagistice?

RMN de coloană, spre deosebire de CT, este o examinare neiradiantă, care se poate repeta de câte ori este nevoie, are o rezoluție de contrast excelenta și se poate efectua în diverse planuri transversal/sagital/coronal.

Comparativ cu celelalte metode de investigare imagistica respectiv – CT, Rx, Ecografie, Scintigrafie, Investigația RMN poate evidenția cu acuratețe o hernie de disc responsabilă de durere sciatica sau pareza/paralizie, o secțiune posttraumatica de măduva spinării, leziuni de scleroză multiplă, un abces paravertebral/epidural, o tumoră osoasa sau medulară sau o malformație vertebrală.

 

Când se folosește substanța de contrast și dacă există contraindicații în privința acesteia?

Substanța de contrast se folosește pentru a spori rezoluția de contrast a unei leziuni (tumori, inflamație, infecție) și în malformațiile vasculare. Este contraindicata la pacienții cu insuficienta renală și la acei pacienți, foarte putini, cu alergie la gadolinium (substanța activă). Din punctul meu de vedere, bazat pe o experienta de aproximativ 20 ani, este un mit, nesusținut de date științifice că la pacienții polialergici sau cei cu diverse alergii medicamentoase nu este recomandată administrarea substanței de contrast. Consider că substanța de contrast trebuie administrată de fiecare dată când aduce informații diagnostice reale și suficiente.

 

Cum trebuie să se pregătească pacientul pentru un RMN de coloană?

Pentru examinarea prin RMN a coloanei lombare nu este nevoie de nicio pregătire specială. Pacientul trebuie informat despre durata examinării, despre eventualele zgomote care pot fi atenuate prin dopuri auriculare sau căști, i se recomanda să nu facă mișcări ale corpului sau membrelor în timpul examinării deoarece se pot artefacta imaginile. Pacienții claustrofobi și copiii mici pot fi sedați procedural.

Înainte de procedură se îndepărtează obiectele metalice, bijuterii, accesorii, agrafe de păr, dispozitive de auz, ochelari, piese dentare etc.

 

Care este durata investigației?

În mod obișnuit, o investigație RMN de coloană se desfășoară pe parcursul a 25 de minute, dar această durată se poate prelungi până la 40-50 de minute, dacă medicul radiolog consideră necesară administrarea intravenoasă a substanței de contrast.

 ""

Dr. Iulian Raus – Medic Primar Radiologie și Imagistica Medicala – Affidea Cluj

Facultatea de Medicina Generala București – absolvita în 1987

Specializare în radiologie imagistica medicala – UMF Iași – în perioada 1990-1993

Doctor în științe medicale din 2008

Cursuri postuniversitare cu obținerea competentei în ecografie, tomografie computerizata, rezonanta magnetica 1999-2003

Stagii de pregătire în imagistica musculoscheletala în clinica Sentrum Roentgen Institutt  Oslo, Norvegia, în perioada 2007 – 2010

 

*Articolul are un rol pur informativ și nu substituie consultul medical specializat. Investigațiile imagistice se realizează doar la recomandarea medicului specialist.

Clinica Affidea Cluj se afla pe Str. Ciresilor nr. 15 C, pentru mai multe detalii sau programări ii puteți contacta pe colegii noștri la numerele de telefon 0264 407 970 sau 0724 308 309.