July 4, 2021

Examinarea RMN umăr – Când este recomandată și ce beneficii de diagnostic oferă?

“Umărul reprezintă a doua cea mai frecvent examinată articulație din corp prin RMN, după genunchi. De regulă, examinarea este recomandată pentru durerile de umăr la adulți sau după traumatisme în sportul de performanță sau recreațional, în cazul în care ecografia sau radiografia nu oferă un diagnostic concludent”, este de părere Dr. Iulian Raus – Medic Primar Radiologie și Imagistică Medicală, Doctor în științe medicale – Affidea România.

Aflați mai multe despre investigația RMN Umăr, beneficii de diagnostic, patologii care pot fi diagnosticate, când se folosește substanța de contrast și avantaje față de alte investigații imagistice din interviul următor.

 

Când este recomandată efectuarea investigației RMN umăr și care sunt beneficiile de diagnostic?

Umărul reprezintă a doua cea mai frecvent examinată articulație din corp prin RMN, după genunchi. De regulă, examinarea este recomandată pentru durerile de umăr la adulți sau după traumatisme în sportul de performanță sau recreațional, în cazul în care ecografia sau radiografia nu oferă un diagnostic concludent.

Rezonanța magnetică este o metodă imagistică unică ce permite vizualizarea cu acuratețe, concomitent, atât a patologiei osoase, cât și a părților moi (structurile musculotendinoase și capsulolabroligamentare), imposibilă prin ecografie, radiografie sau CT luate separat.

 

Ce patologii pot fi diagnosticate prin această examinare RMN umăr?

Principalele patologii care pot fi diagnosticate prin rezonanță magnetică sunt:

-sindroamele de impingement ale umărului (intern, extern, intra-articular) pe fond de uzură la sportivi sau degenerativ la adulți

-rupturile parțiale / complete , tendinopatiile coafei rotatorilor și bicepsului brahial

-rupturile labrumului articular (leziunile SLAP II-X) la sportivi și fracturile Bankart osteolabrale în luxațiile de umăr

-microinstabilitatea sau instabilitatea multidirectională

-patologia cartilajului articular (condromalacie, leziuni osteocondrale și condropatiile sportivilor)

-sindroamele neurologice (denervarea și compresiile extrinseci ale nervilor)

 

Care sunt cele mai frecvente cauze pentru care un pacient ajunge să aibă nevoie de o examinare RM umăr?

-Durerile de umăr, reprezintă a treia cauză de durere ca adresabilitate la medic după cefalee și durerile lombare. În cazul acelor dureri la care ecografia și radiologia nu aduc informații suficiente pentru un diagnostic complet și inițierea unui tratament, se apelează la rezonanța magnetică.

-Patologia sportiva postraumatică (rupturi ale tendoanelor, labrumului și cartilajului articular, fracturi de stres). Rezonanța magnetică diferențiază leziunile acute de cele cronice, selectează cazurile care au nevoie de intervenție chirurgicală de cele care necesită doar tratament de recuperare și în completare la  examenul clinic, evaluează obiectiv procesul de vindecare.

-Instabilitatea umărului și leziunile osteocondrale Bankart

-Examinarea copiilor și femeilor însărcinate după luna a III-a de sarcină în scopul evitării iradierii prin Rx sau CT

-Evaluarea postoperatorie

 

Se folosește substanța de contrast în examinarea umărului? Există contraindicații în folosirea acesteia?

Substanța de contrast se poate administra intravenos în patologia tumorală și inflamatorie, sau intra-articular (artrografia RM), mai frecvent la sportivi pentru evaluarea superioară a rupturilor labrumului articular sau a rupturilor parțiale pe suprafața articulară sau bursală a coafei rotatorilor. La echipamentele RMN de 3 Tesla cu antene dedicate, rezoluția de contrast superioară, permite evaluarea rupturilor labrale și a tendoanelor coafei rotatorilor fără substanța de contrast.

Folosirea substanței de contrast este contraindicată la pacienții cu insuficiență renală și la acei pacienți, foarte puțini, cu alergie la gadolinium (substanța activa).

 

Ce anume “vede” RMN de umăr în comparație cu ecografia, Rx sau CT umăr? Ce beneficii oferă în plus RMN umăr?

Radiografia și CT-ul permit aprecierea corectă a structurilor osoase, dar nu vizualizează labrumul articular, coafa rotatorilor, nici structurile capsuloligamentare. În plus, există expunere la radiații ionizante.

Ecografia, deși vizualizează satisfăcător bursa subacromiodeltoidiană și tendoanele coafei rotatorilor, este operator dependentă, necesită echipamente performante folosite de un medic cu experiență în patologia musculoscheletală. În plus, nu vizualizează corespunzător labrumul și cartilajul articular, dar nici patologia osoasa.

Rezonanța magnetică înlătură toate aceste neajunsuri oferind o examinare exhaustivă a tuturor structurilor anatomice ale umărului, permițând accesul rapid la un tratament de specialitate .

În medicina sportivă, revenirea cât mai rapidă pe teren a jucătorului, la un nivel echivalent cu cel anterior accidentării este dezideratul major al antrenorilor, preparatorilor fizici, managerilor sportivi și, nu în ultimul rand, al sportivului. În această ecuație, examinarea prin rezonanță magnetică are un rol foarte important influențând hotărâtor diagnosticul, decizia de tratament și monitorizarea vindecării.

 

Când nu se poate efectua o investigație RMN umăr? Care sunt contraindicațiile?

În mod obligatoriu, pacienții trebuie să informeze medicul sau personalul din departamentul RMN despre următoarele situații medicale care pot crea probleme în timpul examinării RMN:

-stimulatoare cardiace, valve metalice cardiace sau defibrilatoare implantate;

-clipsuri vasculare metalice feromagnetice plasate pentru prevenirea hemoragiei din anevrisme;

-pompe de medicamente implantate sau externe (cele pentru administrarea insulinei, pentru analgezice sau chimioterapice);

-implant cohlear;

-plăci metalice, șuruburi, meșe metalice pentru repararea osului sau articulațiilor;

-tije vertebrale metalice și proteze articulare;

-corp străin metalic oriunde în corp

De regulă, cu excepția stimulatoarelor cardiace, valvelor cardiace metalice și implanturilor cohleare metalice examinarea se poate efectua. În cazul celorlalte situații, medicul radiolog decide dacă examinarea se poate face, majoritatea dispozitivelor au o fișă de produs în care producătorul/fabricantul specifică dacă dispozitivul este sigur pentru o investigație RMN.

 

Ce pregătiri sunt necesare pentru pacient înainte de efectuarea investigației și care este durata acestei investigații?

Pacientul trebuie informat despre durata examinării, despre eventualele zgomote care pot fi atenuate prin dopuri auriculare sau căști, i se recomandă să nu facă mișcări ale corpului în timpul examinării deoarece se pot artefacta imaginile.

Înainte de procedură se îndepărtează obiectele metalice, bijuterii, accesorii, dispozitive de auz, ochelari, piese dentare etc.

În mod obișnuit, o investigație RMN umăr se desfășoară pe parcursul a 25 de minute.

 

*Articolul are un rol pur informativ și nu substituie consultul medical specializat. Investigațiile imagistice se realizează doar la recomandarea medicului specialist.