June 10, 2021

Importanța examinării DEXA pentru sportivi

"DXA

Examinarea DEXA îi poate ajuta pe sportivi să își îmbunătățească performanța în sportul pe care l-au ales prin măsurarea compoziției corporale, ajutându-i să măsoare obiective prezente și să-și stabilească ținte viitoare în activitățile lor sportive.

Măsurarea este extrem de exactă și oferă informații sigure cu privire la masa musculară și cantitatea de grăsime de pe picioare, brațe și trunchi. Mulți sportivi folosesc scanarea DEXA în acest scop, dar și pentru diagnosticarea unor probleme de sănătate.

Ce este examinarea DEXA

Scanarea DEXA este o metodă neinvazivă, rapidă și simplă, frecvent utilizată și în cazul evaluării riscului de a dezvolta fracturi și de a diagnostica osteoporoza.

Cunoscută și sub denumirea de densitometrie osoasă sau osteodensitometrie, DEXA este utilizată pentru a măsura pierderea osoasă folosind tehnologia cu raze X. DEXA este standardul recunoscut în prezent pentru măsurarea densității minerale osoase (DMO).

DEXA este efectuată cel mai frecvent în zona inferioară a șoldului și coloana vertebrală. În cazul copiilor, este uneori scanat întregul corp, dar acest lucru poate fi, de asemenea, realizat și în cazul adulților.

Importanța examinării DEXA pentru sportivi

Studiile au arătat că DEXA poate ajuta la identificarea nivelului optim de grăsime corporală în cazul anumitor sporturi

Cercetările au stabilit nivelurile efective și optime de grăsime corporală pentru sportivii care practică diferite sporturi individuale, care sunt diferite față de nivelurile recomandate pentru populația generală.

De exemplu, atunci când se antrenează pentru o competiție, culturiștii de sex masculin vor avea ca obiectiv un procent de până la 10% grăsime corporală, înotătorii au ca obiectiv 12-15%, cicliștii 8-10% și atleții au, de obicei, 12% grăsime corporală.

Astfel, cu o scanare inițială, care oferă o imagine exactă a compoziției corporale, un sportiv (cu antrenorul acestuia, dacă este cazul) are un punct excelent de pornire pentru a-și stabili un program de fitness și un regim adecvat, punând accentul pe modificările necesare la nivelul grăsimii corporale și raportului masă musculară/țesut adipos. Progresul poate fi evaluat cu scanări ulterioare DEXA.

DEXA permite înțelegerea și îmbunătățirea simetriei corpului în cazul sportivilor de performanță

În prezent, DEXA este singura metodă prin care poate fi măsurată și evaluată compoziția corporală regională. Acest lucru este relevant datorită importanței echilibrului compoziției corporale și a simetriei în sportul de performanță.

Diverse sporturi, inclusiv culturismul, ciclismul și înotul necesită o simetrie a corpului – adică o rezistență sau o dimensiune egală a mușchiului pe ambele părți ale corpului.

Cu scanarea DEXA, masa musculară și grăsimea corporală pot fi măsurate în zone specifice ale corpului, permițându-i unui sportiv să își atingă obiectivul și să corecteze dezechilibrele, îmbunătățind astfel performanța.

Scanările pot asigura o recuperare optimizată și mai rapidă

Scanările DEXA furnizează informații care permit luarea unor decizii fundamentate și elaborarea unor planuri de recuperare după o accidentare și după perioade prelungite de inactivitate.

Acolo unde masa musculară s-a pierdut și / sau există un surplus de grăsime, o scanare DEXA poate identifica zonele care urmează să fie lucrate astfel încât să fie stabilite un regim și un program de fitness adecvate, iar scanările ulterioare vor ajuta la monitorizarea progresului programului de recuperare.

Motivația este un factor extrem de important în performanța sportivă, iar sportivii o caută din mai multe perspective: din interior, de la antrenori/instructori, coechipieri și mentori.

În cazul în care un sportiv nu are acces la ajutor profesionist, cum ar fi un antrenor sau o echipă, îmbunătățirile, înregistrate de scanările DEXA, pot menține și chiar crește motivația sportivului mult mai bine decât alte teste.

Scanarea corpului reprezintă o măsură de securitate importantă, care ar putea fi un factor motivațional puternic pentru alergători.

Modul de pregătire al investigației

Mâncați normal în ziua efectuării testului. Cu cel puțin o zi înainte de efectuarea testului, nu se administrează suplimente de calciu.

Purtați haine lejere și confortabile și evitați purtarea obiectelor metalice cum ar fi: curele, fermoare și nasturi. Scoateți din buzunare articole de tipul cheilor sau portofelului.

Pentru scanare, este posibil să vi se solicite să purtați un halat. De asemenea, este posibil să vi se solicite să scoateți bijuteriile, ochelarii și orice alte obiecte care pot interfera cu imaginile cu raze X.

Dacă ați fost supus recent unui examen cu bariu sau vi s-a injectat o substanță de contrast pentru o tomografie computerizată sau o explorare radioizotopică, vă rugăm să informați medicul. Dacă este cazul dumneavoastră, este posibil să vi se solicite să așteptați 10-14 zile înainte de a fi supus unui test DEXA.

Sursa: runnerclick.com

*Articolul are un rol pur informativ și nu substituie consultul medical specializat. Investigațiile imagistice se realizează doar la recomandarea medicului specialist.