November 17, 2020

Investigația RMN de genunchi în Clinica Hiperdia (Grupul Affidea) – interviu cu Dr. Osama Alnuaimi, Medic Radiologie și Imagistică Medicală

Investigația RMN la genunchi este indicată în situațiile în care durerea de genunchi este de cauză neprecizată și nu poate fi explicată prin diagnostic clinic, oferă imagini detaliate și foarte utile în cazul fracturilor osoase incerte (de stres), atunci când radiografia nu este concludentă, în diagnosticul artritei (de cauza inflamatorie), a tumorilor osoase, a infecțiilor osoase și periosoase, în evaluarea cartilajului articular,  meniscurilor articulare, ligamentelor și tendoanelor, dar și în alte situații despre care puteți afla din acest interviu cu Dr. Osama Alnuaimi, Medic Radiologie și Imagistică Medicală.

 

Când este recomandată efectuarea unui RMN de genunchi? Care sunt indicațiile?

Rezonanța Magnetică (RMN) este o investigație de diagnostic imagistic de înaltă performanță, atraumatică, neinvazivă și neiradiantă care folosește combinația dintre un câmp magnetic intens și omogen și undele radio cu frecvențe specifice pentru obținerea imaginilor de înaltă rezoluție ale corpului uman, permițând evidențierea leziunilor cu precizie milimetrică.

Investigația RMN la genunchi este indicată în situațiile în care durerea de genunchi este de cauză neprecizată și nu poate fi explicată prin diagnostic clinic, oferă imagini detaliate și foarte utile în cazul fracturilor osoase incerte (de stres), atunci când radiografia nu este concludentă, în diagnosticul artritei (de cauza inflamatorie), a tumorilor osoase, a infecțiilor osoase și periosoase, în evaluarea cartilajului articular,  meniscurilor articulare, ligamentelor și tendoanelor.

RMN de genunchi este indicat și în patologiile acute (rupturi de menisc, rupturi ligamentare, leziuni cartilaginoase, leziuni tendinoase, rupturi musculare și fracturi).

De asemenea, este indicat în diagnosticul corect în patologiile cronice (modificările artrozice, sinovite, bursite, patologii tumorale, displaziile congenitale și instabilități articulare.

 

Care sunt cele mai frecvente cauze pentru care un pacient ajunge sa aibă nevoie de o examinare RMN de genunchi?

Cele mai frecvente situații în care o persoană se prezintă pentru un diagnostic RMN sunt legate de leziunile post traumatice acute (tenis, ski, fotbal), patologiile inflamatorii precum sinovita, dar și pentru anumite patologii tumorale pentru caracterizarea superioară a unei leziuni osoase și gradul de invazie locala.

Când nu este recomandată această investigație imagistică?

Sunt anumite situații în care această investigație nu este recomandată:

  • nu este recomandată pentru că este inutilă sau iese artefactată
  • pentru că prezintă un pericol pentru viața pacientului

În mod obligatoriu, pacienții trebuie să informeze medicul sau personalul din departamentul RMN despre următoarele obiecte și situații medicale care pot crea probleme în timpul examinării RMN:

-stimulatoare cardiace sau defibrilatoare implantate;

-clipsuri vasculare metalice feromagnetice plasate pentru prevenirea hemoragiei din anevrisme;

-pompe de medicamente implantate sau externe (ca cele pentru administrarea insulinei, pentru analgezice sau chimioterapice);

-implant cohlear;

-plăci metalice, șuruburi, meșe metalice pentru repararea osului sau articulațiilor;

-tije vertebrale metalice și proteze articulare;

-sisteme de neurostimulare;

-cateterele cu componente metalice;

-tatuaje sau tatuajele permanente pentru sprâncene (pot altera imaginea și există riscul de apariție a iritațiilor pielii sau umflare; pigmenții negri și albaștri sunt cei mai problematici);

-produse cosmetice sau lacuri de unghii care pot conține particule metalice;

-unele lucrări dentare, implanturi, obturații sau aparate dentare; deși de obicei nu sunt afectate de câmpul magnetic, pot afecta imaginea în regiunea faciala și cerebrala;

-gloanțe sau alte tipuri de fragmente metalice;

-bijuterii metalice, inclusiv piercing-uri corporale;

-corp străin metalic din organism.

De asemenea, trebuie evitată examinarea RMN la femeile gravide în primul trimestru .

 

Ce informații îi oferă medicului investigația RMN comparativ cu, de exemplu, CT sau radiografie?

Scanarea RMN oferă informații prețioase despre leziunile de părți moi periarticulare (mușchi, tendoane, plan subcutanat, nervi, bandă ilio-tibială), informații despre leziunile meniscale (morfologie, gradul și tipul leziunii), leziunile cartilaginoase (grad), leziunile mixte osteochondrale (de exemplu: osteochondrită disecantă sau fracturile osteochondrale posttraumatce) leziunile ligamentare (ligamentul încrucișat anterior, ligamentul încrucișat posterior și ligamentele colaterale), edemul osos/contuzii osoase/ fracturi de stres la adult sau de lemn verde la copii, tumorile osoase, mai ales de spongioasă osoasă, și semnele de instabilitate patelară (patella alta și displazii trohleare cu clasificarea lor).

Când se folosește substanța de contrast și ce contraindicații există în utilizarea acesteia?

Substanța de contrast se folosește pentru a spori rezoluția de contrast a unei leziuni (tumori, inflamație, infecție) și în malformațiile vasculare. Este contraindicată la pacienții cu insuficiență renală și la acei pacienți, foarte puțini, cu alergie la gadolinium (substanța activă).

 

Cum trebuie să se pregătească pacientul pentru un RMN de genunchi? Ce anume trebuie să îi comunice pacientul medicului?

În general, pentru efectuarea unei investigații RMN nu este necesară o pregătire specială, dar pot exista situații în care medicul solicită o anumită conduită alimentară înaintea efectuării investigației.

Medicul radiolog trebuie să vorbească cu pacientul înaintea investigației și să afle mecanismul producerii accidentului și locul de durere maximă pentru a comunica tehnicianului protocolul folosit și secvențele care trebuie alese conform patologiei.

 

Ce presupune examinarea în sine pentru pacient și care este durata investigației?

Este bine ca înainte de începerea scanării să existe o discuție cu doctorul și/sau cu tehnicianul RMN pentru a stabili corect indicațiile și locul de durere maximă pentru a putea fi investigat corect.

Durata examinării este de aproximativ 20-30 min, perioadă în care pacientul trebuie să stea nemișcat pentru a evita apariția unor artefacte pe imaginile RMN.

Metoda de investigație RMN poate implica un disconfort relativ pentru pacient în ceea ce privește zgomotul aparatului în cursul achiziționării imaginilor  – un aspect normal în această procedură. Echipamentele utilizate în clinicile Affidea și Hiperdia sunt moderne, performante și mai silențioase, iar ambientul este unul relaxant și calm pentru a reduce anxietatea pacientului. Pacientul poate solicita oprirea procedurii în orice moment al derulării ei printr-o simplă apăsare de buton.

*Articolul are un rol pur informativ și nu substituie consultul medical specializat. Investigațiile imagistice se realizează doar la recomandarea medicului specialist.

 

Doctor Osama Alnuaimi  – Medic Radiologie și Imagistică Medicală – Hiperdia Elias (Hiperdia face parte din Grupul Affidea)

Facultatea de Medicină/Universitatea ALNAHRAIN, BAGDAD, IRAK

Specializare (Rezidențiat): UMF Carol Davila, Laboratorul de radiologie și imagistică medicală, Institutul Clinic Fundeni

Specializări: Patologii musculoskeletale și oncologice

Clinica Hiperdia Elias se află la adresa B-dul Mărăști nr. 17, Sector 1 (incinta Spitalului Clinic de Urgență Elias).