June 8, 2021

Mamografia digitală cu tomosinteză, la Affidea Fundeni – o metodă eficientă și modernă de scanare a sânului

Centrul Affidea Fundeni este dotat cu unul dintre cele mai performante mamografe, oferind posibilitatea unui diagnostic corect si rapid. Află mai multe despre mamografia digitală cu tomosinteză, investigație disponibilă în cadrul acestui centru.

În ţara noastră, cancerul de sân ocupă primul loc ca boală şi cauză de mortalitate prin cancer la femei. Numeroase studii au arătat că diagnosticul în stadiu incipient al bolii este cheia vindecării.

Mamografia joacă rolul principal în detectarea cancerului la sân, în special după vârsta de 40 de ani, deoarece poate detecta modificările în sân ce pot semnifica semne primare ale cancerului, dar care sunt mult prea mici pentru a putea fi simţite.

Caracteristici cheie ale echipamentului mamograf disponibil la Affidea Fundeni:

  • Utilizează o doză scăzută de radiații permițând în același timp obținerea unor imagini de o calitate superioară mamografelor clasice
  • Mânerele ergonomice pentru sâni reduc contracția musculară și îmbunătățesc confortul pacientelor
  • Aplicația SensorySuite a echipamentului este concepută să distragă atenția pacientei de la orice formă de disconfort, durere sau anxietate din timpul mamografiei. SensorySuite oferă pacientei posibilitatea de a alege ambianța pe care o preferă pentru mamografia sa: sunete de la malul mării, din grădină sau sunet de cascadă – folosind o telecomandă integrată pe tabletă.

Mamografia digitală cu tomosinteză

Tomosinteza sânului este o metodă avansată de diagnostic senologic care folosește un sistem de raze X (doză foarte mică de radiații) și care ulterior realizează reconstrucția computerizată a imaginilor obținute.

În timp ce mamografia digitală simplă presupune obținerea a două imagini la nivelul fiecărui sân, din două direcții diferite (una de sus în jos și cealaltă de la stânga la dreapta), tomosinteza presupune obținerea de multiple imagini ale fiecărui sân din direcții diferite în timp ce tubul cu raze X se mișcă într-un arc de cerc în jurul sânului (timp de câteva secunde), efectuând mai apoi reconstrucția 3D a acestor imagini.

Metoda permite obținerea unor imagini secționale la nivelul sânului, înlăturând suprapunerile de țesuturi din mamografia 2D și, astfel, face posibilă vizualizarea unor tumori care pot fi ascunse de țesutul mamar dens.

De asemenea, tehnica permite o mai bună caracterizare a unor anomalii suspecte vizibile mamografic, care în unele situații se dovedesc a fi doar expresia unor suprapuneri de țesuturi și nu reprezintă formațiuni tumorale reale în sân. Practic, metoda permite obținerea unui rezultat corect, eliminând astfel riscul unor rezultate fals pozitive.

Cui se recomandă mamografia cu tomosinteză?

 

  • pacientelor care au împlinit 40 de ani și care nu prezintă semne clinice la nivelul sânului, dar doresc să se asigure că nu există anomalii suspecte pentru cancer
  • pacientelor care prezintă anumite semne și simptome: anomalii palpatorice, durere, modificări ale pielii sau scurgere mamelonară.

Beneficiile tomosintezei comparativ cu mamografia clasică:

  • permite diagnosticul incipient și precis al tumorilor de dimensiuni reduse;
  • crește rata de depistare a formelor subclinice de cancer de sân (care încă nu se palpează și nu au simptome), în special la pacientele cu sânul dens
  • are o acuratețe mai mare în caracterizarea leziunilor depistate în ceea ce privește forma, dimensiunile și localizarea acestora
  • scade numărul de biopsii și de examinări complementare care sunt cerute în condițiile unei anomalii nespecifice depistate la o mamografie 2D (studiile arată că între 5 și 15% din mamografiile de screening obișnuite necesită investigații suplimentare)
  • detectează mai bine formele de cancer multifocal (când există mai multe leziuni în același sân)
  • reduce senzația de durere prin exercitarea unei presiuni mult mai ușoare asupra sânului față de metodele clasice mamografice

Factorii de risc în apariția cancerului de sân:

  • antecedente de cancer mamar în familie
  • obezitatea
  • lipsa alăptării
  • debut menstrual precoce/declanșarea târzie a menopauzei
  • utilizarea terapiei de substituție hormonală
  • consumul de alcool

Când apare semnalul de alertă și trebuie să vă adresați de urgență medicului:

  • dacă simțiți o zonă dură la atingere sau observați o adâncitură la nivelul sânului
  • dacă observați leziuni ale pielii
  • dacă aveți zone înroșite sau fierbinți la nivelul sânului
  • dacă observați scurgeri la nivelul mamelonului
  • dacă pielea la nivelul sânului are aspect de coajă de portocală, observați umflături, vene puternic evidențiate sau constatați schimbări de formă sau dimensiune
  • dacă simțiți un nodul la palpare
  • dacă observați că mamelonul este retractat

Când se recomandă mamografia?

În cazul în care există un nodul palpabil în sân sau vă supără o anumită afecţiune legată de sâni. De asemenea, mamografie este recomandată ca metodă de screening.

Societatea Americană de Cancer recomandă ca toate femeile cu vârsta peste 40 de ani să efectueze o mamografie de screening anual. În cazul femeilor mai tinere de 40 de ani, este recomandată ecografia de sân. Oportunitatea examinării mamografice este decisă de medicul specialist.

Cum se desfășoară examinarea?

Mamografia se efectuează cu pacienta stând în picioare, (rareori în poziţia de şezut, în funcţie de starea pacientei).

Asistentele cu experienţă vor capta câte două imagini, din două direcţii diferite pentru fiecare sân. Pentru obţinerea unei imagini de calitate şi reducerea efectelor iradierii, pe durata radiografiei sânii sunt comprimaţi între două plăci de plastic. Durata medie a examinării este de 5 minute.

Ce facem înainte de examinare?

Perioada indicată pentru examenul de mamografie este prima săptămână după menstruație pentru a reduce durerea cauzată de comprimare și pentru o evaluare mai bună. Examenul nu necesită nici un fel de pregătire. Înainte de examen se vor îndepărta cosmeticele și cremele de pe piele.

*Articolul are un rol pur informativ și nu substituie consultul medical specializat. 

Îți poți face o programare pentru mamografie cu tomosinteză la centrul Affidea Fundeni (Șos. Fundeni nr. 258, Sector 2, București), sunând la numărul 021 9338 sau completând formularul online.