Peste 9000 de cazuri de cancer la sân sunt depistate anual în România, 1800 dintre acestea fiind însă în stadiile cele mai avansate ale bolii. 

Simptomele cancerului la san difera – de la noduli pana la schimbari la nivelul pielii. Peste 50% din femeile care sunt depistate cu cancer de san nu prezintă însă factorii de risc la momentul depistării, de aici rezulta importanța screening-ului periodic.

În cazul în care aveți peste 40 de ani ar trebui sa faceți anual o mamografie si o examinare medicala. Cu cat cancerul este depistat într-un stadiu incipient, cu atat se maresc sansele de vindecare. Studiile au arătat că 94% din cazuri pot fi vindecate dacă diagnosticarea se face în primele 2 stadii. Un screening periodic te poate salva de multe boli sau complicatii ale acestora. 

Dacă ai peste 40 de ani sau te afli în categoria de risc, verifică-ți starea de sănătate anual, pentru că nimic nu e mai important decât a ști că ești sănătoasă. Nu neglija semnalele transmise de corpul tău și planifică-ți cât mai rapid examinările necesare.

Pentru programări, poți suna la 021.9338 sau ne poți scrie pe adresa fundeni@affidea.com

Citește mai multe despre Mamografia cu tomosinteză, disponibilă la Affidea Fundeni

Factorii de risc ai cancerului de sân

Factorii de risc in cancerul la san pot fi impartiti in trei mari categorii:

• factori interni (ce tin fiecare persoana individual),
• factorii externi sau de mediu
• factorii genetici.

Factori Interni
- Varsta: Structura sanului se modifica in timp, insă afectiunile mamare pot aparea oricand. Studiile au dovedit ca incidenta cancerului la san creste odata cu varsta.

Factori externi sau de mediu
- Tratamentele hormonale si contraceptivele pe baza de hormoni. Vorbeste cu medicul tau despre riscul aparitiei cancerului la san in legatura cu utilizarea hormonilor, mai ales daca exista in familia ta un istoric familial.
- Lovituri la nivelul sanilor. În prezent nu exista o legatura dovedita intre o lovitura la san si aparitia unor afectiuni grave. Totusi, nu ignora lovitura, iar in cazul in care aceasta nu se vindecă rapid, solicită părerea unui medic specialist.
- Expunerea la soare. Evita expunerea la soare intre orele 10-16. Aplica o crema cu factor de protectie mai mare cu 20- 30 de minute inainte de expunere si reaplica la intervale de 2-3 ore.

Factori Genetici
Istoricul familial ar trebui sa te faca mai atenta. Totusi, 70% dintre femeile diagnosticate cu cancer la san nu au avut in familie un caz similar, de aceea screening-urile peridice sunt importante. Nu-ți neglija sănătatea, alege prevenția.

Un stil de viata sanatos îți poate reduce considerabil riscurile de cancer: fa miscare in fiecare zi, nu fuma, nu consuma alcool în exces și adoptă o alimentație sănătoasă bazată pe fructe și legume. Nu uita, poți afla că ești bine doar dacă mergi periodic la control și îți efectuezi examinările medicale necesare.

 

*Articolul are un rol pur informativ și nu substituie consultul medical specializat. Investigațiile imagistice se realizează doar la recomandarea medicului specialist.