Scintigrafia Osoasă este o metodă imagistică utilizată în diagnosticul patologiei osoase, adesea permițând diagnosticul timpuriu şi documentarea suplimentară a unor leziuni, comparativ cu metodele radiologice convenționale.

Indicatiile scintigrafiei osoase sunt reprezentate in proportie de peste 90% de patologia din sfera oncologica, iar, din aceasta, majoritatea o constituie evaluarea tumorilor secundare (metastazelor) osoase.

Scintigrafia Osoasa este disponibila la Affidea Fundeni atat in regim privat, cat si prin decontare CNAS.

Aflati mai multe despre investigatia Scintigrafie Osoasa, care sunt beneficiile de diagnostic, cand este recomandata, avantaje de diagnostic fata de alte investigatii, pregatirea pacientului si durata investigatiei, din interviul cu Dr. Claudiu Adrian Stan, Medic primar medicina nucleara, Affidea Fundeni, Bucuresti.

 

Ce este Scintigrafia osoasa si care sunt indicatiile de diagnostic ale acestei investigatii?

Scintigrafia Osoasă este o metodă imagistică utilizată în diagnosticul patologiei osoase, adesea permițând diagnosticul timpuriu şi documentarea suplimentară a unor leziuni, comparativ cu metodele radiologice convenționale.

Analogii de fosfat (bifosfonatii) pot fi marcati cu 99mTc (technetiu) si se utilizeaza pentru imagistica osoasa datorita bunei lor localizari in schelet si eliminarii rapide din tesuturile moi.

Indicatiile scintigrafiei osoase sunt reprezentate in proportie de peste 90% de patologia din sfera oncologica, iar din aceasta majoritatea o constituie evaluarea tumorilor secundare (metastazelor) osoase.

Indicatii oncologice:

 • Tumori primare (de exemplu, sarcomul Ewing, osteosarcomul)
 • Stadiul, evaluarea reactiei raspunsului la terapie si monitorizarea tumorilor osoase primare
 • Tumori secundare (metastaze)
 • Stadiul si monitorizarea bolilor neoplazice
 • Distributia activitatii osteoblastice inainte de radioterapia metabolica (89Sr, 153Sm-EDTMP, 186Re-HEDP)

 

Indicatii pentru bolile non-neoplazice:

Modificarile scintigrafiei osoase au loc ori de cate ori exista o crestere de flux sanguin directionata catre leziune sau exista o modificare a activitatii osteoblastice.

Din acest motiv, imaginile scintigrafiei osoase mai evidentiaza si alte anomalii morfologice si metabolice in bolile non-neoplazice, cum ar fi:

 - Boli metabolice osoase (de exemplu Boala Paget, hiperparatiroidismul)

 - Infectia osoasa si a articulatiilor (de exemplu: osteomielita, artrita septica, spondilodiscita)

 - Largirea septica sau mecanica a fixarii interne in cazul artroplastiei
 - Osteonecroza (de exemplu: la capul femural, mandibula)

 - Durerea musculoscheletala sau osoasa de origine necunoscuta

 

Care sunt principalele avantaje ale investigatiei scintigrafice osoase? Ce anume “vede” in plus fata de alte investigatii?

In ultimele decenii, scintigrafia osoasa s-a folosit pe scara larga pentru evaluarea pacientilor oncologici.

Aceasta furnizeaza informatii esentiale despre localizarile leziunilor osoase (tumorile primare si metaztatice), prognosticul si eficacitatea terapiei evidentiind modificarile scheletului datorate asimilarii trasorului.

Scintigrafia osoasa ofera avantajele examinarii intregului corp utilizand acceasi doza de radiofarmaceutic.

Scintigrafia osoasa corp intreg  („whole body”) se efectueaza pentru fiecare pacient oncologic.

In plus, metoda detine o parte functionala, cea mai importanta, dar si una morfologica (structurala), contribuind, astfel, la acuratetea diagnostica.

Sectiunea functionala ne ofera date asupra metabolismului osos, modificat in anumite tipuri de patologie.

Modificarile metabolismului osos apar inaintea celor structurale, astfel scintigrafica osoasa are capacitatea de a evidentia in stadii incipiente unele leziuni comparativ cu alte tehnici imagistice preponderent morfologice (Rx, CT, RMN).

 

Cum va trebui sa se pregateasca pacientul inainte de investigatie? Si ce anume trebuie sa comunice echipei medicale?

Pacientii trebuie sa fie bine hidratati (1,5 - 2 litri de apa) in intervalul de timp dintre administrarea radiofarmaceuticului si achizitia de imagine.

Se recomanda ca hidratarea (2-3 litri) sa continue 24 de ore dupa administrarea preparatului farmaceutic radioactiv.

Pacientii pot consuma alimente fara contraindicatii, atat inainte, cat si dupa efectuarea scintigrafiei osoase.

Nu este necesara intreruperea medicatiei pacientului.

Pacientele trebuie sa comunice daca sunt insarcinate sau daca alapteaza. In acest caz scintigrafia osoasa se temporizeaza si se recomanda alte investigatii imagistice.

Pacientii trebuie sa completeze  un "Chestionar pentru scintigrafie osoasa", necesar pentru interpretarea constatarilor imagistice care sa contina:

 • Anamneza traumatismelor si a altor patologii osoase (osteomielita, neoplasme, boala osoasa metabolica)
 • Simptome actuale, constatarile clinice
 • Rezultatele scintigrafiilor osoase anterioare sau alte examene de imagistica (CT, RMN, PET/CT) – copii ale interpretarii rezultatelor si, daca este posibil, si imaginile in format digital sau pe suport de hartie/film radiologic
 • Rezultatele de laborator (de exemplu: markeri tumorali, fosfataza alcalina)
 • Istoricul terapiilor care ar putea afecta scintigrafia osoasa (de exemplu steroizi, chimioterapie, radioterapie, disfosfonati, terapie cu fier)
 • Istoricul operatiilor chirurgicale ortopedice si non-ortopedice care pot afecta rezultatele scintigrafiei osoase
 • Prezenta patologiei sau a derivatiilor de tract urinar

 

Cat dureaza aceasta investigatie si cum se desfasoara efectiv?

Dupa sosirea pacientului in departamentul de scintigrafie, acesta va fi preluat de asistenta si va fi condus in sala de asteptare.

Ulterior, dupa stabilirea indicatiei de scintigrafie osoasa, i se va administra radiofarmaceuticul pe cale intravenoasa.

Este nevoie de o perioada de aproximativ 2-3 ore astfel incat radiofarmaceuticul specific sa se localizeze la nivelul sistemului osteo-articular.

Pentru o acuratete a imaginii cat mai buna este nevoie de o buna hidratare in vederea eliminarii radiofarmaceuticului din tesuturile moi si excretiei acestuia pe cale renala.

Pacientul va fi scanat in vederea achizitiei datelor si formarii imaginii. Achizitia se efectueaza in decubit dorsal, cu pacientul culcat cu fata in sus si dureaza aproximativ 20-25 de minute.

Aceasta perioada se poate prelungi cu aproximativ alte 15-20 de minute in cazul achizitiilor statice pentru detalii anatomo-functionale sau SPECT/CT*, pentru o mai buna localizare si caracterizare a leziunilor echivoce.

In total, in functie de fluxul de lucru, variabil datorita tipurilor de investigatii scintigrafice si de patologia specifica a fiecarui pacient, procedura scintigrafiei osoase ar trebui sa dureze aproximativ 4-5 ore.

*tomografie cu emisie fotonica cuplata cu tomografie computerizata

**Articolul are un rol pur informativ și nu substituie consultul medical specializat. Investigațiile imagistice se realizează doar la recomandarea medicului specialist.

 

Scintigrafia Osoasa este disponibila in Clinica Affidea Fundeni, care se afla la adresa Sos. Fundeni nr. 258, Sector 2, BUCURESTI, iar pentru programari ne puteti suna la numarul de Call Center 021.9338.

Centrul de Excelenta in Oncologie Affidea Fundeni este cel mai mare centru de diagnostic imagistic de inalta performanta si medicina nucleara din Romania, oferind o gama extinsa de servicii medicale precum: PET/CT, SPECT/CT, RMN, CT, Mamografie 3D cu Tomosinteza , DXA, analize de laborator, consultatii clinice, dar si spitalizare de zi in specialitatile oncologie si neurologie.

Datorita tehnologiei de ultima generatie de care dispune, Affidea Fundeni a devenit Centru de Referinta al GE Healthcare in Europa si gazduieste echipe medicale din intreaga Europa care vin aici pentru a studia cele mai bune practici privind utilizarea tehnologiilor avansate ale GE Healthcare pentru diagnosticarea precoce si monitorizarea pacientilor oncologici.